Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΑΤΖΙ Μαθήματα..."πράσινης" ιστοριας! ΜΕΡΟΣ(14) {ΑΠΟ ΤΟ BAM.GR}




Διαβαστε το αυθεντικο εδω!







ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΧΑΤΖΙ: 
   Τη σεζόν 1987-1988, την παράσταση είχε κλέψει η απόκτηση του Λάγιος Ντέταρι απ'τον Ολυμπιακό. Mάλιστα ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού,Κοσκωτάς, ήθελε να φέρει στο λιμανι του Πειραια και τον τότε (αλλα και σήμερα) αστερα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Γκεόργκι Χάτζι, καθως πίστευε ότι μαζί με τον Ντετάρι θα φτιάξει το καλύτερο κεντρικό διδυμο στον κόσμο. Ο «καπετανιος» Γ.Βαρδινογιαννης μετα την αποκτηση του Ντεταρι από τον Ολυμπιακο δεν ηθελε να υποστει και αυτην την «σφαλιάρα»..Γι αυτό το λόγο αποφασισε να..κλέψει τον Χάτζι από τον Ολυμπιακο…Και ηταν ικανος να τον κλέψει με…κάθε τροπο.
   Όλα αυτά προμηνύουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία…Η ιστορια αυτή όμως έχει πολλά…πικάντικα στοιχεία.Είναι μια ιστορία που απ'τους αλλόθρησκους συνοδεύεται με το "με τα λεφτά της τράπεζας Κρήτης". Υπάρχει όμως μια ιστορία που σπανίως αναφέρεται και τεχνηέντως κρύβεται στην προσπάθεια αγιοποίησης του Παναθηναϊκού απ'τα αντικειμενικά και αβανταδόρικα προς την "πράσινη" ΠΑΕ, ΜΜΕ... 
   Μια βραδιά, τη σεζόν 1987-1988, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και ο Ντίνο Τσαουσέσκου - γιος του Νικόλαε, δικτάτορα της Ρουμανίας τότε - συναντήθηκαν στην κοσμική ταβέρνα "Μυρτιά", στην περιοχή του Μετς. Σ' αυτή την ταβέρνα έκλεισε έναντι 50 εκατομμυρίων δραχμών η συμφωνία για την απόκτηση ενός Ρουμάνου ποδοσφαιριστή της Στεάουα Βουκουρεστίου, που έμελλε να αφήσει το στίγμα του (αργότερα) στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Το όνομα του ποδοσφαιριστή ήταν Γκεόργκι Χάτζι. Οι θαμώνες της ταβέρνας θα θυμούνται τους εναγκαλισμούς με το νεαρό Τσαουσέσκου και τον έκδηλο ενθουσιασμό του Βαρδινογιάννη μιας και ο Χάτζι ήταν η αδυναμία του. 
   Ο Χάτζι πλησίασε πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό. Ο Ρουμάνος ποδοσφαιριστής ήρθε στην Αθήνα στα τέλη του 1987, συναντήθηκε με τον Βαρδινογιάννη και έπαιξε μάλιστα σε φιλικό αγώνα ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού με την Εθνική Ρουμανίας. Ήταν τόσο σίγουρη η μεταγραφή, ώστε ο Τζιοβάνι Ανιέλι - τότε "αφεντικό" της Γιουβέντους - που ήθελε την ίδια εποχή να τον αποκτήσει, δήλωσε στην International Herald Tribune της 03/02/1988 ότι προσπάθησε να αποκτήσει τον Χάτζι, αλλά στάθηκε αδύνατο και συμπλήρωσε : "Μου είπαν πως αν φύγει ο Χάτζι από τη Ρουμανία, θα καταλήξει στον Παναθηναϊκό". Η είδηση φυσικά γέμισε με ενθουσιασμό τους οπαδούς του Παναθηναϊκού που αποθέωναν τον "νεομεταγραφέντα", με το σύνθημα "έρχεται ο Χάτζι, ο - ο - ο - ο - ο", προσδοκώντας την έλευση του νέου αστέρα του Παναθηναϊκού. 
   Η μεταγραφή όμως άρχισε να "σκαλώνει". Οι Ρουμάνοι άρχισαν να ανεβάζουν τις απαιτήσεις τους - αφού δελεάστηκαν από τα εκατομμύρια του Ανιέλι - καθώς τα 50 εκ. δραχμές του Βαρδινογιάννη ήταν ψίχουλα για την αξία του παίκτη. Η συμφωνία μεταξύ του υιού Τσαουσέσκου και Βαρδινογιάννη όμως - μιας και ο Βαρδινογιάννης είχε καλές μπίζνες στη Ρουμανία εκτός ποδοσφαίρου - εμπόδιζε τη μεταγραφή του σε άλλο σύλλογο. Έτσι, μοναδικός δρόμος των Ρουμάνων ήταν να κάνουν τη ζωή του "καπετάνιου" δύσκολη, ώστε να βάλει το χέρι στην τσέπη. 
   Οι Ρουμάνοι επικαλούμενοι γραφειοκρατικό κώλυμα, λένε πως δεν είναι εύκολο να παίξει ο παίκτης εκτός Ρουμανίας. Ο Βαρδινογιάννης έβγαλε απ'το συρτάρι του τον... τσελεμεντέ και είπε να δοκιμάσει τη συνταγή "Μπουμπλοποίησης"(η πρωτη προσπαθεια παρανομης ελλνοποιησης ποδοσφαιριστη εγινε για τον Χουαν Ραμον Ροτσα για τον οποιο μιλησαμε στο προηγουμενο μερος). Διαθέσιμος δημότης Αιγάλεω δεν υπήρχε, οπότε θα έπρεπε να γίνει κάτι άλλο. Το "άλλο" ήταν... βαφτίσια. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αποδείξει ότι ο Χάτζι ήταν... Ελληνικής καταγωγής, με στόχο να ξεπεραστεί το κώλυμα που εμπόδιζε έναν Ρουμάνο υπήκοο να εργαστεί σε άλλη χώρα. Συγκεκριμένα, ο Χάτζι - έλεγαν πως - καταγόταν από τη... Μεσολακκιά Σερρών. Κατέθεσε στοιχεία, ότι η μητέρα του λεγόταν Κυράτσα Μέγα και ο πατέρας του Γιάγκος. Μάλιστα, είχε ήδη εκδοθεί Ελληνική ταυτότητα του παίκτη με το όνομα Γιώργος Χατζής, ενώ είχε κατατεθεί και δελτίο στην ΕΠΟ με την υπογραφή του Ρουμάνου διεθνούς. Οι Ρουμάνοι αρχικά δε σχολίασαν αυτά τα στοιχεία. Όταν όμως είδαν κι αποείδαν πως ο Βαρδινογιάννης δεν έδινε παραπάνω λεφτά - αλλά και αναλογιζόμενοι οτι αργά η γρήγορα ο Χάτζι θα φέρει στα ταμεία πολλά περισσότερα από 50 εκατομμύρια - απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Παναθηναϊκού. Αξιωματούχοι τους, με επικεφαλής το στρατηγό Γκαμπρίλα, προσκόμισαν στοιχεία πως η φερόμενη ως μητέρα του Χάτζι, Κυράτσα Μέγα, γεννήθηκε στην Κοστάντζα της Ρουμανίας και συνεπώς ουδεμία σχέση με την Ελλάδα είχε τόσο η ίδια, όσο και ο ποδοσφαιριστής. 
   Οι Ρουμάνοι τελικώς δικαιώθηκαν, καθώς με δύο χρόνια καθυστέρηση (το καλοκαίρι του 1990), ο "Μαραντόνα των Καρπαθίων" κατέληξε στη Ρεάλ Μαδρίτης. Στο Μουντιάλ του 1990 με τη Ρουμανία ο Χάτζι διακρίθηκε και η Ρεάλ πλήρωσε το διόλου ευκαταφρόνητο για την εποχή ποσόν των 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο Βαρδινογιάννη έμειναν οι... αγκαλιές με τον υιό Τσαουσέσκου και το σύνθημα-πληρωμένη απάντηση : "Που'ναι ο Χάτζι, οεο που'ναι ο Χάτζι"... 
   Συνέντευξη του ιδίου στο Sportnet.ro που επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω… Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε σε ένθετο περιοδικό της Ρουμανίας ένας από τους κορυφαίους παίκτες της στρογγυλής θεάς. Ο λόγος για τον Γκεόργκι Χάτζι. Ο Ρουμάνος, αποκάλυψε ότι είχε υπογράψει συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό το 1987 αλλά και τους λόγους που τελικά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε η μετεγγραφή του στους «πράσινους». Επιπλέον αναφέρθηκε στο θρίαμβο της Εθνικής μας ομάδας το 2004 αλλά και στον Λουτισάν Σανμαρτεάν. «Ήταν το καλύτερο καλοκαίρι για μένα το 1987 και συγχρόνως το πιο οδυνηρό. Οφείλω ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στον Γιώργο Βαρδινογιάννη, ο οποίος κατέβαλε φοβερές προσπάθειες για να με φέρει στην Ελλάδα. Η καριέρα μου υπήρξε μεγάλη, όμως ποτέ δεν βρέθηκε άνθρωπος να σταθεί στο πλευρό μου τόσο πολύ όσο αυτός. Είχα έρθει με τους γονείς μου και υπέγραψα συμβόλαιο», ανέφερε ο «Μαραντόνα των Καρπαθίων» και συμπλήρωσε: «Ο Ντίνο Τσαουσέσκου όμως, γιος του πρωθυπουργού της Ρουμανίας, που ήταν υπουργός Αθλητισμού, δεν υπέγραψε ποτέ την άδεια να φύγω από την πατρίδα. Ο κ. Βαρδινογιάννης όμως δεν έβλεπε εμπόδια μπροστά του, πίεζε πολύ και όχι μόνο τότε. Δύο χρόνια κράτησε το φλερτ, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε». Μάλιστα τόνισε ότι «ο Παναθηναϊκός ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΜΕ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣ. Η Ελλάδα ήταν για μένα τότε σαν τη «γη της Επαγγελίας», γιατί εκτιμώ πολύ τη χώρα σας. Από μικρός άκουγα πολλά γι' αυτόν από τη γιαγιά μου. Ξέρετε η μητέρα μου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μετακόμισε οικογενειακώς στη Ρουμανία όταν ήταν πέντε ετών», τόνισε χαρακτηριστικά. Αφήνοντας το κεφάλαιο Παναθηναϊκός αναφέρθηκε στο θρίαμβο της Εθνικής μας ομάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας. «Στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το σημαντικό ότι οι Έλληνες παίκτες άρχισαν πιστεύουν στην αξία τους και το απέδειξαν στην Πορτογαλία», είπε και συνέχισε: «Η Ελλάδα κέρδισε το Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την καλή οργάνωση, το οικογενειακό κλίμα, το πάθος, το ζήλο και το «πιστεύω της». Τα παιδιά της Ελλάδας είναι πραγματικοί ήρωες». (Συμπληρωματικά τα τελευταίο μέρος της συνέντευξης, στο οποίο μιλάει για τον Σανμαρτεάν) Ερωτηθείς για τον Λουτσιάν Σανμαρτεάν τον οποίο είχε χρίσει διάδοχό του είπε ότι ναι μεν έχει ταλέντο αλλά χρειάζεται και σκληρή δουλειά: «Για τον Σανμαρτεάν, όταν ήταν πιο μικρός είχα πει ότι έχει τα στοιχεία που είχε στην αντίστοιχη ηλικία ο Πλατινί. Ταίριαζαν στο στυλ παιχνιδιού. Είναι γρήγορος με την μπάλα στα πόδια, διαθέτει ταχύτατη σκέψη, αλλά θα έπρεπε να ήταν πιο σκληρός, πιο θρασύς. Είναι φοβερό ταλέντο δεν το συζητάμε, αλλά πρέπει να αποκτήσει διάρκεια στο παιχνίδι του».




Πηγη: http://www.bam.gr/page.ashx?pid=17&aid=194636

Δεν υπάρχουν σχόλια: