Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

εκτακτο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ(4) Μαθήματα..."πράσινης" ιστοριας! ΜΕΡΟΣ(24) {ΑΠΟ ΤΟ BAM.GR}



Διαβαστε το αυθεντικο εδω!


ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΦΗ...ΤΟ ΔΗΛΩΜΕΝΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Μερος 4o 

Το ξεπούλημα Φραντζέσκου & Κωνσταντινίδη 

α) Υπόθεση Φραντζέσκου 22 Δεκεμβρίου 1996. Δεκατρείς αγωνιστικές έχουν παιχθεί στο πρωτάθλημα και ο ΟΦΗ εκμεταλλευόμενος την έδρα του στο έπακρο (6 νίκες στους έξι αγώνες, μεταξύ των οποίων με ΑΕΚ - ΠΑΟΚ - Ηρακλή) και έχοντας 3 νίκες, δυο ισοπαλίες και δύο ήττες (από Ολυμπιακό και Ξάνθη) εκτός έδρας, βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Αυτά ενώ έχει φύγει από το καλοκαίρι ο μεγάλος αστέρας της ομάδας Νίκος Μαχλάς για τη Φίτεσε. 

Ο ΟΦΗ βασιζόταν εκείνη την περίοδο στην πεντάδα των Νιόπλια (είχε επιστρέψει από τον ΠΑΟ εκείνο το καλοκαίρι), Παπαδόπουλου, Πουρσανίδη, Φραντζέσκου και Κωνσταντινίδη με τους τρεις τελευταίους να καλούνται και στην εθνική ομάδα. Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο Ηράκλειο απέχει τρεις μόλις αγωνιστικές. Το συμβόλαιο του Κώστα Φραντζέσκου τελείωνε το καλοκαίρι του 1997. Ενώ λοιπόν ο ΟΦΗ πάει πολύ καλά, η διοίκηση του βγάζει στο σφυρί τον πρώτο σκόρερ και καλύτερο παίκτη της εκείνη τη στιγμή, Κώστα Φραντζέσκο. 

Η επίσημη δικαιολογία ήταν οτι "ο παίκτης ήθελε να πάει σε ομάδα του εξωτερικού". Εντελώς... συμπτωματικά, εκείνο τον καιρό οι οπαδοί του Παναθηναϊκού - από τον οποίο είχε φύγει ο Μπορέλι (αντίο Μπορέλι με π..τσα Παπουτσέλη) - σχεδόν απαιτούσαν την επιστροφή του στην ομάδα και οι ρεπόρτερ του ΠΑΟ "έπαιζαν" πρώτο το όνομα του στο σύνηθες μετεγγραφικό κους-κους. Ο ίδιος ο παίκτης ήθελε διακαώς να γυρίσει στον Παναθηναϊκό : "Δεν το κρύβω ότι περίμενα να εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον από την πλευρά του Παναθηναϊκού.

 Γι' αυτό και πριν από τη συμφωνία με την ομάδα της Θεσσαλονίκης μίλησα με τον κο Βαρδινογιάννη για το ενδεχόμενο να επιστρέψω, αλλά δεν τα βρήκαμε στο οικονομικό (από συνέντευξη στον Λ. Χαραλαμπόπουλο στο Βήμα, 28/9/1997). Για το γεγονός ότι δεν πήγε τελικά στον ΠΑΟ την ύστατη στιγμή καταλυτική πρέπει να υπήρξε η γνώμη του τότε προπονητή των πρασίνων Ζάετς : "Δεν θα ήταν καλό να γυρίσει στον ΠAΟ", σχολίασε. "Ο κόσμος δεν θα τον δεχόταν με θέρμη, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλους όσοι φεύγουν. Θα ήταν σαν ξαναζεσταμένο φαγητό. 

Aλλωστε, στη θέση που αγωνίζεται ο Φραντζέσκος είμαστε πλήρεις. Θα 'ταν κρίμα ο ερχομός του Φραντζέσκου να φρενάρει την ανοδική πορεία των Λυμπερόπουλου, Nασιόπουλου. Σέβομαι τον Φραντζέσκο ως ποδοσφαιριστή, αλλά στον Παναθηναϊκό δεν μπορούμε να έχουμε παίκτες που το μυαλό τους είναι στην μεταγραφή τους στο εξωτερικό" (Ελευθεροτυπία, 4/1/1997). Το μόνο σίγουρο ήταν οτι με το ενδεχόμενο της επιστροφής του, οι κλίκες της Παιανίας είχαν ξεθάψει τον... πέλεκυ του πολέμου, καθώς δεν ήθελαν ούτε ζωγραφιστό να τον βλέπουνμετά το χουνέρι που τους είχε κάνει πριν 7 μήνες στο Ηράκλειο (ΟΦΗ-ΠΑΟ 2-1 – τελευταία νίκη του ΟΦΗ ως αυτή τη στιγμή). Από το ρεπορτάζ εκείνου του αγώνα : "Όσο πικαρίστηκε ο Pότσα, άλλο τόσο και περισσότερο πικαρίστηκαν και οι παίκτες του Παναθηναϊκού από την... αχαρακτήριστη συμπεριφορά του Φραντζέσκου, που τα έδινε όλα για τη νίκη. 

Eνδεικτική η κίνηση του Kαπουράνη που δεν ήθελε... κουβέντες με τον άλλοτε συμπαίκτη του, χειρονομώντας και... διώχνοντάς τον από κοντά του σαν να ήταν... ξένος" (Ελευθεροτυπία 27/5/1996). Δε... θυμίζει λίγο το μεγάλο ηγέτη του Παναθηναϊκου, Γιαννάκη Γκούμα και τη συμπεριφορά του απέναντι στον Αντώνη Νικοπολίδη, στο πρώτο ματς που επέστρεψε ως αντίπαλος με τη φανέλα του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας; Ο θόρυβος που είχε προκληθεί από την επικείμενη μεταγραφή Φραντζέσκου είτε στον Παναθηναϊκό είτε στο εξωτερικό, ουσιαστικά είχε θέσει τον παίκτη εκτός ομάδας. 

Έτσι, με το που έφτασε πρόταση για τον Φραντζέσκο από τον ΠΑΟΚ, οι ιθύνοντες του ΟΦΗ (με τις ευλογίες της οικογένειας Carrington), την αποδέχτηκαν αμέσως. Μάλιστα, για να μη ξεσηκωθεί ο κόσμος του ΟΦΗ, διέρρευσε οτι ο Φραντζέσκος ήταν... ελεύθερος και ως τέτοιος μετακινήθηκε στον ΠΑΟΚ! β) Υπόθεση Κωνσταντινίδη 20/12/1996 - Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Βέλιμιρ Ζάετς, σε μίνι συνέντευξη τύπου υπογράμμισε : "Mπορεί να χρειαστούν μεταγραφές. Οποιος έρθει, αν έρθει, θα χρειαστεί ίσως χρόνο. Ο Mπορέλι έμεινε δύο χρόνια έξω. 

Mπορεί βέβαια αν είναι τυχερός να μπει απευθείας στην ομάδα. Eίναι καθαρά θέμα τύχης. Ο, τι γράφτηκε για Kωνσταντινίδη, Φραντζέσκο, ξένο, δεν ειπώθηκε από μας". 21/12/1996 - Δηλώσεις ΠΑΕ ΟΦΗ : "Η ΠΑΕ ΟΦΗ αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τους φιλάθλους της ιστορικής μας ομάδας ότι όλα όσα ακούγονται για τυχόν αποχωρήσεις παικτών μας είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας". 31/12/1996 - Τραυματισμός Γκούμα στο παιχνίδι του ΠΑΟ με την ΑΕΚ, εκτός δράσης μέχρι τέλος Γενάρη οι πρώτες εκτιμήσεις. 12/01/1997 - Ιωνικός – ΟΦΗ 3-2. Καλύτερος παίκτης του ΟΦΗ και σκόρερ του δεύτερου τέρματος ο Κωνσταντινίδης, οποίος συμπληρώνει κάρτες και θα λείψει από το επόμενο παιχνίδι (δηλαδη με τον Παναθηναϊκό)... 

15/01/1997 - ΟΦΗ – ΠΑΟ 0-0. Ο μεγάλος απών της συνάντησης από πλευράς ΟΦΗ, ο διεθνής Kώστας Kωνσταντινίδης τόνισε ότι "ο ΟΦH ήταν καλύτερος και έπρεπε να κερδίσει". 20/01/1997 - Ο Ζάετς φέυγει για το Ζάγκρεμπ προς αναζήτηση μεταγραφικών στόχων. 25/01/1997 - Aπαραίτητος θεωρήθηκε από τον Zάετς ο Κώστας Κωνσταντινίδης και η εισήγησή του έγινε δεκτή από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού, ενώ το μήνυμα έφθασε ανεπισήμως και στον ΟΦH. Ο Kωνσταντινίδης αποκτήθηκε το καλοκαίρι του '94 από τον ΠAΟ και δόθηκε στον ΟΦH, γιατί έτσι αποφάσισε τότε ο Pότσα. Δηλώσεις ΠΑΕ ΟΦΗ: "Η ΠΑΕ ΟΦΗ δεν γνωρίζει τίποτα από όσα αναγράφονται στον τύπο για τον ποδοσφαιριστή της ομάδας Κ. Κωνσταντινίδη, για τον οποίο ουδεμία προσφορά για την απόκτηση του έχουμε δεχθεί". 

26/01/1997 - ΠΑΟΚ-ΟΦΗ 2-1 με δύο γκολ του... Κώστα Φραντζέσκου. Σε ερώτηση για το πως νοιώθει που έχασε από έναν μέχρι πρότινος παίκτη του και πως βλέπει την νέα αποχώρηση (του Κωνσταντινίδη) ο Έγκε Γκέραρντ λέει : "Σε λίγο, μου φαίνεται ότι θα παίζουμε στον ΟΦH εγώ κι ο Bασιλείου, μ' αυτή την άσχημη κατάσταση εξαιτίας των μεταγραφών. Σε έξι μήνες έφυγαν ο Mαχλάς, ο Φρατζέσκος και τώρα ο Kωνσταντινίδης...". Απο πλευράς διοίκησης ΟΦΗ, άκρα του τάφου σιωπή. 28/01/1997 - Δηλώσεις Κωνσταντίνιδη : "Πηγαίνω στην καλύτερη ομάδα της Eλλάδας. Ποιος, αλήθεια, Eλληνας ποδοσφαιριστής δεν ονειρεύεται να παίξει στον Παναθηναϊκό; H πρόκληση ήταν μεγάλη. 

Mου ήταν αδύνατον να πω όχι. Eίμαι ευτυχισμένος που το σίριαλ της μεταγραφής μου είχε αίσιο τέλος. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ΟΦH, όπου αναδείχτηκα ως ποδοσφαιριστής κι έγινα γνωστός. Στην Kρήτη πέρασα δυόμισι πολύ καλά χρόνια. Xρωστάω πάρα πολλά σ' αυτή την ομάδα και στον κ. Γκέραρντ. Πιστεύω ότι το κενό μου θα καλυφθεί και ο ΟΦH θα βγει στην Eυρώπη". 31/01/1997 - Δηλώσεις ΠΑΕ ΟΦΗ: "Ο ποδοσφαιριστής Κ. Κωνσταντινίδης εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό και η ΠΑΕ ΟΦΗ , μη θέλοντας να σταθεί εμπόδιο στα όνειρα και τις φιλοδοξίες του ταλαντούχου αθλητή ,τον αποδεσμεύει , ευχόμενη ολόψυχα καλή επιτυχία στη νέα φάση της καριέρας του". Αυτό, σαν μικρό δείγμα της... διαφάνειας που υπάρχει στις συναλλαγές των δύο ομάδων. 

Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: