Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

εκτακτο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Μαθήματα..."πράσινης" ιστοριας! ΜΕΡΟΣ(21) {ΑΠΟ ΤΟ BAM.GR}




Διαβαστε το αυθεντικο εδω!







ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΦΗ...ΤΟ ΔΗΛΩΜΕΝΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ..ΜΕΡΟΣ 1ο 

Για να παρουμε τα πραγματα απο την αρχη...  Μέχρι την έκδοση του κανονισμού αυτού ισχύουν οι παρακάτω διατάξεις παράλληλα με τις διατάξεις του ν. 2725/1999, όπως αυτός τροποποιήθηκε. 

1. Απαγορεύεται η ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας (ΠΑΕ) από φυσικό πρόσωπο το οποίο είναι μέτοχος σε άλλη ΠΑΕ ή συνδέεται με εργασιακή ή υπαλληλική σχέση με μέτοχο άλλης ΠΑΕ. Η ίδια απαγόρευση ισχύει για ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης ΠΑΕ από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στο οποίο συμμετέχουν σαν μέλη ή σαν μέτοχοι φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι μέτοχοι ή μέλη άλλης ΠΑΕ ή τα πρόσωπα αυτά συνδέονται με εργασιακή ή υπαλληλική σχέση με μέτοχο άλλης ΠΑΕ. 

2. Οι παραβάτες των παραπάνω διατάξεων τιμωρούνται για δυσφήμιση του αθλήματος με απόφαση του αρμοδίου δικαιοδοτικού οργάνου μετά από παραπομπή τους με απόφαση του μ.Σ. της Ε.Π.Α.Ε. ή του Ελεγκτικού Συμβουλίου ως εξής : α) Η αναθέτουσα ΠΑΕ με αφαίρεση δεκαπέντε (15) βαθμών από το διεξαγόμενο πρωτάθλημα. 

β) Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που αποδέχονται κατά παράβαση των ανωτέρω την ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης της ΠΑΕ με έκπτωση ή αποβολή από κάθε αξίωμα, ιδιότητα ή αρμοδιότητα στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, η οποία διαρκεί τουλάχιστον τρία (3) έτη. 

γ) Με ποινή αφαίρεσης δεκαπέντε (15) βαθμών από το διεξαγόμενο πρωτάθλημα τιμωρείται και η ΠΑΕ, της οποίας ο Πρόεδρος ή μέλος τους μ.Σ. αυτής, συμμετέχει στην ανάθεση και ανάληψη της διοίκησης άλλης ΠΑΕ ή έχει την ιδιότητα του Προέδρου ή του μέλους Δ.Σ. του νομικού προσώπου που αναλαμβάνει την προαναφερθείσα διοίκηση, καταβάλλοντας καθ' οιονδήποτε τρόπο χρηματικό ποσό ή προβαίνει σε εξαγορά μετοχών ή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

δ) Ο Πρόεδρος ή το μέλος του μ.Σ. της ΠΑΕ που προβαίνει στις ενέργειες του εδαφίου γ' της παρούσας εκπίπτει και αποβάλλεται ισοβίως από κάθε αξίωμα, ιδιότητα ή αρμοδιότητα στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. 

Ο όμιλος Βαρδινογιάννη και ο ΟΦΗ Η οικογένεια... Carrington-Βαρδινογιάννη μπήκε στην ομάδα της Κρήτης το 1979, την ίδια εποχή που "μπήκαν" στο ποδόσφαιρο και οι Σταύρος Νταϊφάς - Γιώργος Βαρδινογιάννης (σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα), με την αλλαγή του status του ποδοσφαίρου της χώρας μας σε "επαγγελματικό".

Επισήμως, η εμπλοκή των Βαρδινογιάννηδων με τον ΟΦΗ οφειλόταν στην... αγνή και άδολη αγάπη που έτρεφε ο μακαρίτης Θόδωρος Βαρδινογιάννης λόγω της καταγωγής της οικογένειας Carrington απ'την Κρήτη. Ανεπίσημα, οφειλόταν στο γεγονός πως παράλληλα με τον Παναθηναϊκό ήθελαν να στήσουν μια ομάδα "δορυφόρο", στην οποία θα αγωνίζονται τόσο ντόπιοι αλλά και "παραχωρημένοι" ποδοσφαιριστέα από τον "μεγάλο αδελφό", Παναθηναϊκό. 

Ο Θεόδωρος Βαρδινογιάννης υπήρξε ο θεμελιωτής του προπονητικού κέντρου του ΟΦΗ που σήμερα φέρει το όνομά του. Οι "ομάδες-δορυφόροι" Ο ΟΦΗ ήταν η πρώτη ΠΑΕ που έλαβε από τον Ελληνικό Τύπο επισήμως την ετικέτα της "θυγατρικής". Στα χρόνια της παντοδυναμίας του "Καπετάνιου" (1983-95), η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δημιούργησε πολλές φορές "τραστ" υποστηρικτών χρησιμότατων σε διοικητικά (και όχι μόνο) παιχνίδια που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο της ΕΠΟ και της ΕΠΑΕ. 

Συνασπίστηκαν με τον ΠΑΟ, παίρνοντας δανεικούς παίκτες ή εγγυήσεις για καλή αντιμετώπιση από τους φορείς, ομάδες όπως η ο Απόλλων Αθηνών, η Κόρινθος, ο Αθηναϊκός και περιστασιακά η Δόξα Δράμας, ο Εδεσσαϊκός, η Καβάλα. 

Παραδείγματα παικτών που πρόχειρα μπορούμε να θυμηθούμε να καταλήγουν απ'τον Παναθηναϊκό στους "δορυφόρους" του : Αλέξης Φαμπιάτος, Ηλίας Μπέριος, Γιώργος Καραγκούνης, Γιώργος Αθανασιάδης, Κώστας Χαλκιάς, Τάσος Μητρόπουλος, Ντάνουτ Λούπου, Κρίστο Κόλεφ, Χρήστος Δημόπουλος, Νίκος Σαργκάνης είναι μόνο κάποια ενδεικτικά ονόματα. Οι "ομάδες-δορυφόροι" δεν ήταν πρωτόγνωρο φαινόμενο, καθώς πολλές ομάδες ανά την Ευρώπη διατηρούσαν τα λεγόμενα "feeder clubs". 

Η ειδοποιός διαφορά όμως είναι οτι ΟΥΔΕΠΟΤΕ,ΚΑΜΜΙΑ ομάδα-δορυφόρος δεν αγωνίστηκε στην ίδια κατηγορία με τη "μαμά" ομάδα. Η σχέση... μικρού - ΟΦΗ - και μεγάλου - ΠΑΟ - "αδελφού" οι οποίοι έπαιζαν μάλιστα στην ίδια κατηγορία άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στη νεοσυσταθείσα "Επαγγελματική Εθνική Κατηγορία" αλλά επί της ουσίας, δεν έγινε τίποτα για να ερευνηθεί και να διαλευκανθεί η νομιμότητα της. Είναι γνωστό τοις πάσι και έχει γραφτεί ουκ ολίγες φορές στον τύπο, πως ο όμιλος Βαρδινογιάννη κατέχει το 89,3% των μετοχών της ΠΑΕ ΟΦΗ καλύπτοντας μάλιστα με 700 εκατ. δρχ. το καλοκαίρι του '99 αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. 

Οι δορυφόροι πάντως, μαζί με τους "κομμάντο" προπονητές και ποδοσφαιριστές (ποδοσφαιριστές όπως οι Κολλιτσιδάκης, Κουρμπανάς, προπονητές όπως Καρούλιας, Κόβης, Κουρμπανάς που κύριο μέλημα τους είναι η ανακοπή βαθμών απ'τις άλλες ομάδες και είναι η πάση θυσία "εξυπηρέτηση" του Παναθηναϊκού) είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο και θα καταπιαστούμε με αυτό μελλοντικά. Το ζητούμενο μας επι του παρόντος είναι ο ΟΦΗ και σε αυτόν επιστρέφουμε. Οι "δανεικοί" και οι μεταγραφικές δοσοληψίες Τεράστιο κεφάλαιο που χρήζει... πολυετούς ανάλυσης το οποίο θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε περιληπτικά. 

Ο ΟΦΗ είναι γνωστός λήπτης παικτών με τη μέθοδο του "δανεισμού" απ'τον Παναθηναϊκό. Οι δανεικοί που στέλνει ο Παναθηναϊκός, είναι κάθε καρυδιάς καρύδι : Ταλέντα, ατάλαντοι, παίκτες που δε χωράνε στο ρόστερ, παίκτες που αποκτήθηκαν για να μη τους πάρουν οι άλλοι... απ'όλα έχει ο μπαξές. Υπήρξε μια περίοδος στα μέσα της δεκαετίας του ’80 που ο καπετάν Γιώργης Βαρδινογιάννης, γνωστός και ως "Ρίνγκο" αγόραζε κάθε πολλούς παίκτες σε κάθε μεταγραφική σεζόν. 

Αναπόφευκτα, "πέρναγαν και δεν ακούμπαγαν" από τον Παναθηναϊκό κι έτσι κατέληγαν στον... ΟΦΗ. Επειδή όμως δε γινόταν να πηγαίνουν όλοι στον ΟΦΗ, ο Παναθηναϊκός εκμεταλλευόταν στο έπακρο την ηγεμονία που ασκούσε για πολλά έτη σε ένα κύκλο ομάδων εκτός του ΟΦΗ, όπως προείπαμε. Ετσι πολλοί από τους παίκτες που δεν κατέληξαν τελικώς στον ΟΦΗ πήγαν σε αυτές (π.χ. Ντάνουτ Λούπου στην Κόρινθο, Νίκος Σαργκάνης στον Αθηναϊκό, Κρίστο Κόλεφ στον Εδεσσαϊκό και πολλοί άλλοι). 


Παρακάτω ακολουθούν οι ποδοσφαιριστές που ο Παναθηναϊκός έδωσε στον ΟΦΗ είτε αυτό δημοσιοποιήθηκε εξ'αρχής στον τύπο, είτε το μάθαμε εκ των υστέρων. Απο Παναθηναϊκό σε ΟΦΗ : Συντιχάκης, Παπαδημητρίου, Κίρισιτς, Ορε, Παπαθεοδώρου, Κίζας, Ζιάκος, Βασ. Κωνσταντίνου, Κόβης, Μητσέας, Χοσάδας, Τσινός, Κωνσταντινίδης, Βασιλείου, Παπαβασιλείου, Τσίμπος, Χαραλαμπίδης, Καραβίδας, Μπατσινίλας, Κάβουρας, Βαμβακούλας, Παυλόπουλος, Γεωργαμλής, Τσιφούτης, Λούπου, Θωμαΐδης, Φραντζέσκος, Κωνσταντινίδης, Καρβάλιο, Κολιτσιδάκης, Μάουρο, Γεωργιάδης Γ.Σ., Ηπειρώτης, Σίμος, Σιμπνιέφσκι, Σοάρες, Αναστασιάδης, Γκίτσης, Δέντσας, Χρυσάφης, Κουτσουρές, Μπόατενγκ, Αρβανίτης, Καζάντζης, Νουαφόρ, Ντάβιντσον, Σίλα, Τζόρβας, Γκάντσεφ, Δημούτσος, Εντόϊ καθώς και οι Ιορντανέσκου, Ίσις, Βέρα, Λούπου, Γκόμεζ και Χατζαντριάν (ακολουθεί ειδική... μνεία σε αυτούς). Από ΟΦΗ σε Παναθηναϊκό : Θωμάς Λαφτσής, Βίκτορ Ούγκο Ντελγκάδο, Γιάννης Σαμαράς, Νίκος Νιόπλιας, Αλέξης Αλεξούδης, Κώστας Κωνσταντινίδης, Μηνάς Πίτσος, Κώστας Κιάσσος, Ματσιέϊ Μπικόφσκι, Κώστας Χρυσάφης, Ηλίας Κώτσιος, Ορέστης Καρνέζης.


Πηγη: http://www.bam.gr/page.ashx?pid=17&aid=194880

Δεν υπάρχουν σχόλια: