Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Μια ζωη πρεσβης (της φαπας) (2)! (by cyniscos)


ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗς ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΜΑΣ!



Απο το πολυ καλο blog του cyniscos...Διαβαστε το αυθεντικο εδω!

Οι χρυσές σελίδες του ΠΑΟ... στην ευρωπαϊκή ιστορία των αντιπάλων (1960-1969)

Όλοι ξέρουμε για τις... χρυσές σελίδες που έγραψε ο Παναθηναϊκός στην ευρωπαϊκή του ιστορία, δεν ξέρουμε όμως τόσο πολλά για τις χρυσές σελίδες που έγραψε ως θύμα στην ιστορία των αντιπάλων του στην Ευρώπη. Πιο απλά, υπάρχουν πολλές ομάδες που σίγουρα στην ιστορία τους θα μνημονεύουν και θα ευχαριστούν τον Παναθηναϊκό που βρέθηκε στον διάβα τους και είδαν άσπρη μέρα. Να τις δούμε λοιπόν συγκεντρωτικά για την δεκαετία 1960-69.

1960-61 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Χράντετς Κράλοβε-Παναθηναϊκός 1-0 και Παναθηναϊκός-Χράντετς Κράλοβε 0-0

Η άγνωστη Χράντετς Κράλοβε κάνει τη μεγάλη έκπληξη στην Τσεχοσλοβακία παίρνοντας το πρωτάθλημα και βγαίνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη, πριν επιστρέψει ξανά στην αφάνεια. Περίοπτη η θέση του Παναθηναϊκού στην ιστορία της Χράντετς, αφού στον πρώτο της ευρωπαϊκό αγώνα καταφέρνει με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό να πάρει και την πρώτη της ευρωπαϊκή νίκη με 1-0, αλλά και την ίδια την πρόκριση και μάλιστα αήττητη και χωρίς να δεχτεί γκολ αφού ο επαναληπτικός της Αθήνας έληξε 0-0.

1961-62 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Παναθηναϊκός-Γιουβέντους 1-1

Όσο και αν μία εντός έδρας ισοπαλία με τη Γιουβέντους κάθε άλλο παρά αρνητικό αποτέλεσμα θεωρείται με τα σημερινά δεδομένα, σε εκείνη την ισοπαλία στις αρχές της δεκαετίας του '60 κρύβεται ένα αρνητικό ρεκόρ του Παναθηναϊκού. Αυτή η ισοπαλία σηματοδοτεί το πρώτο εκτός έδρας θετικό αποτέλεσμα της Γιουβέντους στην Ευρώπη, αφού η "Μεγάλη Κυρία" είχε διασυρθεί στους δύο εκτός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες που είχε δώσει μέχρι τότε, συγκεκριμένα με 0-7 από τη Βίνερ στην Αυστρία και 1-4 από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας στη Βουλγαρία.

1962-63 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Πολόνια Μπίτομ-Παναθηναϊκός 2-1 και Παναθηναϊκός-Πολόνια Μπίτομ 1-4
 

Η Πολόνια Μπίτομ στην πρώτη της ευρωπαϊκή συμμετοχή είχε ηττηθεί δύο φορές από την ΜΤΚ Βουδαπέστης με 0-3. Ευτυχώς που υπάρχει ο Παναθηναϊκός και στη δεύτερη συμμετοχή της στην Ευρώπη, η Πολόνια πετυχαίνει την πρώτη της διεθνή νίκη με 2-1. Σαν να μην φτάνει αυτό έρχεται και ο αγώνας της Λεωφόρου όπου η Πολόνια διασύρει τους πράσινους με 1-4, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή της νίκη και τη μοναδική μέχρι σήμερα εκτός έδρας νίκη της (σε άλλους δύο εκτός έδρας αγώνες έχει δύο βαριές ήττες με 0-3 από την ΜΤΚ και 1-4 από τη Γαλατασαράι), παίρνοντας ταυτόχρονα και τη μοναδική πρόκριση στην ευρωπαϊκή της ιστορία. Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι αυτή είναι και η βαρύτερη εντός έδρας ήττα του τριφυλλιού στην Ευρώπη.

1964-65 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Γκλεντόραν-Παναθηναϊκός 2-2

Χρυσή σελίδα γράφει η Γκλεντόραν στο 2-2 με τον Παναθηναϊκό στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, αφού καταφέρνει να πάρει τον πρώτο της βαθμό σε ευρωπαϊκό αγώνα, καθώς μέχρι τότε σε τέσσερις αγώνες είχε μόνο ήττες, 0-2 και 2-6 από την Σαραγόσα, 1-4 και 0-3 από την Πάτρικ Θιστλ.

1965-66 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Σλιέμα Γουόντερερς-Παναθηναϊκός 1-0

Μία από τις μεγαλύτερες ταπεινώσεις που έχει βιώσει ελληνική ομάδα στην Ευρώπη είναι η ήττα του Παναθηναϊκού από τη Σλιέμα Γουόντερερς στη Μάλτα με 0-1, καταγράφοντας τη μοναδική ήττα ελληνικής ομάδας από μαλτέζικη. Η Σλιέμα σε εκείνο τον αγώνα πανηγύρισε την πρώτη της νίκη σε ευρωπαϊκό αγώνα, ενώ στον πρώτο αγώνα της Λεωφόρου η μαλτέζικη ομάδα αν και έχασε με 4-1 είχε καταφέρει να πετύχει το πρώτο της ευρωπαϊκό γκολ, κάτι το οποίο δεν είχε καταφέρει στους προηγούμενους τέσσερις αγώνες της (0-0 και 0-2 με τη Μπόροου Γιουνάιτεντ, 0-2 και 0-5 με τη Διναμό Βουκουρεστίου).

1967-68 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Μπάγερν Μονάχου-Παναθηναϊκός 5-0 και Παναθηναϊκός-Μπάγερν Μονάχου 1-2

Πρώτη συμμετοχή της Μπάγερν Μονάχου στο Κύπελλο Πρωταθλητριών απέναντι στον ήδη έμπειρο από την διοργάνωση Παναθηναϊκό. Παρόλα αυτά η Μπάγερν στους πρώτους δύο αγώνες της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης παίρνει και τις δύο πρώτες νίκες της, ενώ το 5-0 του Μονάχου είναι η μεγαλύτερη νίκη της μέχρι εκείνη τη στιγμή στην Ευρώπη.

1968-69 Κύπελλο Εκθέσεων
Μόλενμπεκ-Παναθηναϊκός 2-1

Στις Βρυξέλλες η Ντάρινγκ Μόλενμπεκ γράφει ιστορία στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό αφού πετυχαίνει την πρώτη και μοναδική της νίκη σε τέσσερις ευρωπαϊκούς αγώνες που έχει δώσει συνολικά. Μάλιστα ο Παναθηναϊκός δεν θα χάσει ποτέ τον... τιμητικό τίτλο της μοναδικής ομάδας που έχασε από τη Μόλενμπεκ, καθώς η βελγική ομάδα διαλύθηκε το 1973.

Οι χρυσές σελίδες του ΠΑΟ... στην ευρωπαϊκή ιστορία των αντιπάλων (1970-1979)

Όλοι ξέρουμε για τις... χρυσές σελίδες που έγραψε ο Παναθηναϊκός στην ευρωπαϊκή του ιστορία, δεν ξέρουμε όμως τόσο πολλά για τις χρυσές σελίδες που έγραψε ως θύμα στην ιστορία των αντιπάλων του στην Ευρώπη. Πιο απλά, υπάρχουν πολλές ομάδες που σίγουρα στην ιστορία τους θα μνημονεύουν και θα ευχαριστούν τον Παναθηναϊκό που βρέθηκε στον διάβα τους και είδαν άσπρη μέρα. Να τις δούμε λοιπόν συγκεντρωτικά για την δεκαετία 1970-79.

1975-76 Κύπελλο Κυπελλούχων
Παναθηναϊκός-Τσβικάου 0-0 και Τσβικάου-Παναθηναϊκός 2-0

Η Τσβικάου της Ανατολικής Γερμανίας συμμετέχει για τρίτη φορά στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Κύπελλο Κυπελλούχων όπως και τις άλλες δύο φορές. Αυτή τη φορά όμως θα πανηγυρίσει την πρώτη πρόκριση στην ευρωπαϊκή της ιστορία απέναντι στον Παναθηναϊκό, αφού μέχρι τότε είχε δύο αποκλεισμούς από την ΜΤΚ Βουδαπέστης και την Τορπέντο Μόσχας, με το τριφύλλι να γράφει ιστορία ως η πρώτη ομάδα η οποία αποκλείστηκε από την Τσβικάου.

1978-79 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
Άρτζες Πιτέστι-Παναθηναϊκός 3-0 και Παναθηναϊκός-Άρτζες Πιτέστι 1-2

Σχετικά άγνωστη η Άρτζες Πιτέστι βρίσκεται στο δρόμο του Παναθηναϊκού, έχοντας άλλη μία συμμετοχή στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ όπου είχε αποκλειστεί από την Φενερμπαχτσέ με 1-1 εντός και ήττα 1-5 εκτός έδρας. Αυτή τη φορά όμως η Άρτζες πετυχαίνει έναν θρίαμβο, αφού κερδίζει και στους δύο αγώνες τον Παναθηναϊκό. Αυτές είναι οι δύο πρώτες νίκες και η πρώτη πρόκριση της ρουμανικής ομάδας στην διοργάνωση.

Οι χρυσές σελίδες του ΠΑΟ... στην ευρωπαϊκή ιστορία των αντιπάλων (1990-1999)

Όλοι ξέρουμε για τις... χρυσές σελίδες που έγραψε ο Παναθηναϊκός στην ευρωπαϊκή του ιστορία, δεν ξέρουμε όμως τόσο πολλά για τις χρυσές σελίδες που έγραψε ως θύμα στην ιστορία των αντιπάλων του στην Ευρώπη. Πιο απλά, υπάρχουν πολλές ομάδες που σίγουρα στην ιστορία τους θα μνημονεύουν και θα ευχαριστούν τον Παναθηναϊκό που βρέθηκε στον διάβα τους και είδαν άσπρη μέρα. Να τις δούμε λοιπόν συγκεντρωτικά για την δεκαετία 1990-99.

1989-90 Κύπελλο Κυπελλούχων
Διναμό Βουκουρεστίου-Παναθηναϊκός 6-1

Στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Διναμό Βουκουρεστίου και γνωρίζει την συντριβή στην Ρουμανία με 6-1. Αυτή αποτελεί την πιο βαριά ήττα του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη και μάλιστα από μία ομάδα χωρίς το μεγάλο όνομα. Αυτή αποτελεί όμως και την μεγαλύτερη νίκη της Διναμό στην διοργάνωση κάτι το οποίο θα μείνει ανεξίτηλο στην ιστορία, αφού το Κύπελλο Κυπελλούχων έχει καταργηθεί.

1990-91 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Λεχ Πόζναν-Παναθηναϊκός 3-0 και Παναθηναϊκός-Λεχ Πόζναν 1-2

Φαινομενικά εύκολο έργο του Παναθηναϊκού απέναντι στην άσημη πολωνική Λεχ Πόζναν στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Όμως οι Πολωνοί καταφέρνουν να πετύχουν έναν θρίαμβο με το επιβλητικό 3-0 του Πόζναν και ισοφαρίζουν τη μεγαλύτερη νίκη τους μέχρι εκείνη τη στιγμή στην Ευρώπη, αφού είχαν άλλο ένα 3-0 επί της ισλανδικής Βεστμαναέγιαρ. Η Λεχ Πόζναν δεν αρκείται σε αυτό και κερδίζει και στην Αθήνα με 2-1, σημειώνοντας την πρώτη της εκτός έδρας νίκη στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, όπου μέχρι τότε είχε δύο ήττες με 4-0 από την Μπιλμπάο και την Λίβερπουλ, αλλά πετυχαίνει και την πρώτη πρόκριση της ιστορίας της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

1991-92 Κύπελλο Πρωταθλητριών
Φραμ-Παναθηναϊκός 2-2 και Παναθηναϊκός-Φραμ 0-0

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την ισλανδική Φραμ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και παίρνει την πρόκριση με κάθε άλλο παρά τιμητικό τρόπο, δηλαδή με δύο ισοπαλίες απέναντι στους αδύναμους νησιώτες και χάρη στα εκτός έδρας γκολ. Παρά τον αποκλεισμό η Φραμ πετυχαίνει κάτι εκπληκτικό για τα δεδομένα της, αφού αυτές οι ισοπαλίες είναι τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που θα πάρει στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και τα μοναδικά μέχρι σήμερα αφού από τότε δεν έχει ξαναγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Στους υπόλοιπους αγώνες έχει μόνο ήττες και οι περισσότερες βαριές (πρώτα οι εντός έδρας αγώνες της): από την Βασιλεία 0-5 και 2-6, από την Σπάρτα Πράγας 0-2 και 0-8, από την Στεάουα Βουκουρεστίου 0-1 και 0-4.

1993-94 Κύπελλο Κυπελλούχων
Παναθηναϊκός-Μπάγερ Λεβερκούζεν 1-4

Στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Στον πρώτο αγώνα στο Ολυμπιακό Στάδιο η Λεβερκούζεν διασύρει τους πράσινους με 1-4 και ουσιαστικά καθαρίζει την υπόθεση πρόκριση. Η γερμανική ομάδα ισοφαρίζει την μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της μέχρι εκείνη τη στιγμή στην Ευρώπη, αφού είχε και άλλη μία με 1-4 στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ επί της Κάλμαρ από την Σουηδία, αλλά ισοφαρίζεται και η μεγαλύτερη εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη αφού είχε ηττηθεί στο παρελθόν με 1-4 και από την Πολόνια Μπίτομ. Αυτή η νίκη μένει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη νίκη της Λεβερκούζεν στο Κύπελλο Κυπελλούχων αφού η διοργάνωση καταργήθηκε.

1995-96 Τσάμπιονς Λιγκ 
Άαλμποργκ-Παναθηναϊκός 2-1

Στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός κληρώνεται με την Πόρτο, την Ναντ και την εκ των φαβορί της διοργάνωσης Διναμό Κιέβου. Το σκάνδαλο με τις γούνες το οποίο συνοδεύει την ήττα του Παναθηναϊκού στο Κίεβο στην πρώτη αγωνιστική (μια σκοτεινή υπόθεση που ποτέ δεν διευκρινίστηκε) οδηγεί στην αποβολή της Διναμό και στην αντικατάστασή της από την πρωτάρα στην διοργάνωση Άαλμποργκ, η οποία είχε αποκλειστεί από την Διναμό στα προκριματικά με δύο ήττες. Κι όμως η ομάδα της Δανίας κερδίζει τον Παναθηναϊκό με 2-1, σημειώνοντας στην πρώτη της συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ και την πρώτη της νίκη και μάλιστα την μοναδική για εκείνη την χρονιά.

1998-99 Τσάμπιονς Λιγκ 
Άρσεναλ-Παναθηναϊκός 2-1 και Παναθηναϊκός-Άρσεναλ 1-3

Στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός συναντιέται με την Άρσεναλ και γνωρίζει δύο ήττες από την αγγλική ομάδα. Όσο κι αν φαίνονται φυσιολογικές δύο ήττες απέναντι σε μια ομάδα του βεληνεκούς της Άρσεναλ, κρύβονται δύο ρεκόρ για την ομάδα του Λονδίνου, η οποία εκείνη τη χρονιά έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο Τσάμπιονς Λιγκ, στην έβδομη χρονιά του θεσμού με τη νέα του μορφή. Η νίκη της με 2-1 στο Χάιμπουρι για την δεύτερη αγωνιστική σηματοδοτεί την πρώτη της νίκη στη νέα διοργάνωση, ενώ η νίκη με 3-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο είναι η πρώτη της εκτός έδρας νίκη της στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα ισοφαρίζει τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση συνολικά μέχρι τότε, αφού το 1971-72 είχε άλλη μια νίκη με 3-1 εκτός έδρας απέναντι στην Στρομγκοντσέτ της Νορβηγίας στα πλαίσια του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μάλιστα οι δύο νίκες επί του Παναθηναϊκού δεν ήταν μόνο οι πρώτες της στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά και οι μοναδικές για εκείνη τη χρονιά, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει τις άλλες δύο ομάδες του ομίλου, την Λανς και την Διναμό Κιέβου.

1998-99 Τσάμπιονς Λιγκ 
Λανς-Παναθηναϊκός 1-0
Στον ίδιο όμιλο με τον παραπάνω, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την πρωτάρα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση Λανς, που την προηγούμενη χρονιά είχε κάνει την έκπληξη κατακτώντας τον τίτλο στην Γαλλία. Στην τρίτη αγωνιστική η Λανς υποδέχεται τους πράσινους και κερδίζει με 1-0, πετυχαίνοντας την πρώτη της νίκη στην πρώτη τη τάξει ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ευρώπης, αγώνας-ορόσημο για την γαλλική ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: