Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

εκτακτο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ(2) Μαθήματα..."πράσινης" ιστοριας! ΜΕΡΟΣ(22) {ΑΠΟ ΤΟ BAM.GR}





Διαβαστε το αυθεντικο εδω!




ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΟΦΗ...ΤΟ ΔΗΛΩΜΕΝΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ..ΜΕΡΟΣ 2ο 


ΕΠΙΣΗΣ Οι "κρυφές περιπτώσεις" 


Άνχελ Ιορντανέσκου : Μεγάλος ποδοσφαιριστής στην εποχή του, διεθνής με την Εθνική Ρουμανίας. Εκείνη την εποχή ο "καπετάνιος" Βαρδινογιάννης είχε πολλές παρτίδες με τον δικτάτορα της Ρουμανίας, Νικολάε Τσαουσέσκου όταν και του είπαν και πήρε τον Ιορντανέσκου όχι για τον Παναθηναϊκό, αλλά για τον ΟΦΗ. Για τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή, το Ηράκλειο θα φάνταζε... Μονακό στα μάτια του μπροστά στη "Σοσιαλιστική" Ρουμανία του Τσαουσέσκου. Με τον ΟΦΗ σε δύο σεζόν (1983-84) έπαιξε σε 54 αγώνες και πέτυχε 7 γκολ ενώ στη συνέχεια πήρε σαν ποδοσφαιριστής το κύπελλο πρωταθλητριών με τη Στεάουα νικώντας τη Μπαρτσελόνα μέσα στη Βαρκελώνη (στα πέναλτι, με ήρωα τον μετέπειτα καρατομηθέντα από τον Τσαουσέσκου, γκολκίπερ Χέλμουτ Ντουκαντάμ που έπιασε 4 πέναλτι). Αφού δοξάστηκε και σαν προπονητής της Εθνικής Ρουμανίας οδηγώντας τη σε μεγάλες διακρίσεις σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό κύπελλο και αναδεικνύοντας παίκτες που έπαιξαν σε μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, αποφάσισε να δεχτεί την πρόταση της ΕΠΟ να αναλάβει την Εθνική Ελλάδας, απ'την οποία "φαγώθηκε" μόνο λίγους μήνες μετά. 


Αλεσάντρο Ίσις : Ο Βαρδινογιάννης έφερε τον Αλεσάντρο Ίσις στην Ελλάδα με σκοπό να τον κάνει... Αλέξανδρο Ίση και με μια Ελληνοποίηση α-λα... Μπουμπλή απ'το Αιγάλεω να τον βάλει να παίξει στον Παναθηναϊκό που εκείνη την περίοδο εθεωρείτο πλήρης και είχε "κλεισμένες" τις θέσεις ξένων του. Το παρουσιαστικό του Ίσις όμως που παρέπεμπε ολοκάθαρα σε Ινδιάνο (φανταστείτε φυσιογνωμικά τον Ιβάν Ζαμοράνο), καθιστούσε την εξεύρεση... γιαγιάς από το Αιγάλεω αδύνατη κι έτσι τον έστειλε στον ΟΦΗ. Πολύ καλός αμυντικός χαφ, αν και υπερβολικά σκληρός, αλλά με σχετικά σύντομη παρουσία λόγω των... ούρων του. Τα πιο διάσημα ούρα ποδοσφαιριστή στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Η νομοθεσία τότε προέβλεπε πως αν ένας παίκτης πιαστεί "ντοπέ", τιμωρείται και ο ίδιος αλλά και η ομάδα με αφαίρεση βαθμών. Ο ΟΦΗ, δεύτερος τότε στο πρωτάθλημα, αν τιμωρούνταν θα έχανε την ευρωπαϊκή έξοδο που για πρώτη φορά του χαμογελούσε. Επειδή όμως θα ξεσπούσε λαϊκή επανάσταση στο Ηράκλειο αν η ομάδα έχανε με τέτοιο τρόπο την Ευρώπη, επιστρατεύτηκε η γνωμάτευση ενός απίθανου "ντοπολόγου" (κάποιου Μάνφρεντ Ντόνικε) και τα ούρα του Ίσις βγήκαν... γάργαρο νερό. Οι εφημερίδες έκαναν λόγο για σκάνδαλο αλλά όταν το Ηράκλειο έδινε 60% στο ΠΑΣΟΚ εκείνη την περίοδο, ποιος τις άκουγε; Σε λίγο καιρό μύρισαν και τα ούρα του Τσίγκοφ (αξέχαστο το σύνθημα "Τσίγκοφ πρεζάκια δώσε μας χαπάκια") της επίδοξης πρωταθλήτριας Λάρισας, της οποίας οι οπαδοφίλαθλοι απειλούσαν με νέο Κιλελέρ κι έτσι η υπόθεση ξεχάστηκε. Ο Ίσις όταν έληξε το συμβόλαιο του δε παρέμεινε στον ΟΦΗ, καθώς η επίσημη θέση της ΠΑΕ ήταν "υπερβολικές απαιτήσεις". Ανεπίσημα, ο καπετάνιος δεν ήθελε να μείνει άλλο ο ντοπαρισμένος Χιλιανός στην Ελλάδα και να προκαλεί. Χάϊμε Βέρα : Ο Βαρδινογιάννης τον έφερε σχεδόν τον ίδιο καιρό με τον Ίσις και για παρόμοιους λόγους δε μπόρεσε να τον πάρει στον Παναθηναϊκό, που ούτως ή άλλως, απόντος του μαστιζόμενου απ'τα προβλήματα Ολυμπιακού, δεν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Βαρδινογιάννης μετάνιωσε με την επιλογή του να μη τον πάρει στον Παναθηναϊκό και να επιλέξει αντί αυτού το... καχεκτικό Βίκτορ Ούγκο Ντελγκάδο. Βίκτορ Ούγκο Ντελγκάδο : Ο τρίτος σερί Λατίνος που έφερε ο Βαρδινογιάννης για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, με τη διαφορά οτι αυτόν τον έδωσε για "ψήσιμο" στον ΟΦΗ. Ο Ντελγκάδο διακρίθηκε με τη φανέλα του ΟΦΗ, μετεγγράφη στον Παναθηναϊκό αλλά τελικά πέρασε και δεν ακούμπησε. 








Ντάνουτ Λούπου : Μεγάλος μπαλαδόρος και διεθνής με την Εθνική Ρουμανίας, αλλά εξαιρετικά προβληματικός και σαματατζής χαρακτήρας ο Ρουμάνος έκανε άνω κάτω τον Παναθηναϊκό και ο Ρίνγκο τον έστειλε στον ΟΦΗ. Ο Λούπου έκανε μερικά τρομερά ματς με τον ΟΦΗ σε Ελλάδα και Ευρώπη , όταν όμως άρχισε πάλι τα... δικά του, έφυγε κακήν κακώς απ'το Ηράκλειο. Ο Βαρδινογιάννης μην μπορώντας προφανώς να σπάσει το συμβόλαιο του, τον έστειλε δανεικό στην Κόρινθο. Οι "κακές γλώσσες" λένε οτι ο καπετάνιος κατάφερε και βρήκε ένα τρόπο να μην τον πληρώνει : Του έστησε - λένε - μια κομπίνα ότι δήθεν ήταν αποδέκτης κλοπιμαίων και ότι φυγάδευε Ρουμάνους κακοποιούς και τον ξαπόστειλε από την Ελλάδα οριστικά. Ο παίκτης δεν αποδέχτηκε ποτέ τις κατηγορίες. Ρόλαντ Γκόμεζ : Μεγάλος φορ, εξαιρετικά αποτελεσματικός και δυνατός, με συμμετοχές στην Εθνική ομάδα της Κόστα Ρίκα και σκόρερ σε Μουντιάλ, έπαιξε επι σειρά ετών στον ΟΦΗ. Όλοι θεωρούσαν οτι ήταν παίκτης-λαβράκι που βρήκε ο Ευγένιος Γκέραρντ, αλλά αποδείχθηκε πως τον είχε βρεί ο Παναθηναϊκός, ο οποίος και τον πλήρωνε, ενώ ο ίδιος ο παίκτης παραδέχτηκε πως η διοίκηση του ΟΦΗ δε τον έδινε στον Ολυμπιακό που τον είχε ζητήσει και ετοιμαζόταν να τον... επιστρέψει - για τα μάτια του κόσμου - στον Παναθηναϊκό, αλλά ο κόσμος του ΟΦΗ απέτρεψε τη "μεταγραφή". Ο Γκόμεζ αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών και συνέχισε κάποια στιγμή την καριέρα του στην Κύπρο. Ρόμικ Χατζαντριάν : Ήρθε απ'το πρωτάθλημα της Κύπρου ενώ αποτέλεσε κάποια στιγμή στόχο του Ντούσαν Μπάγεβιτς για τον Ολυμπιακό. Έφυγε γρήγορα και στις διαπραγματεύσεις για τη μεταπήδηση του στη νέα του ομάδα, δημοσιοποιήθηκε οτι οι εκπρόσωποι της ομάδας του Γκόζνι συμφώνησαν με τον... Παναθηναϊκό, στον οποίο ανήκε ο παίκτης. Σημαντική σημείωση : Ποτέ στην ιστορία των δύο ομάδων ο ΟΦΗ δεν έχει παραχωρήσει ποδοσφαιριστή του ως "δανεικό" στον Παναθηναϊκό, παρά μόνο με μεταγραφή, το ποσό της οποίας (εκάστοτε) μεταγραφής μένει ως επτασφράγιστο μυστικό που δεν αναφέρει κανείς !



Δεν υπάρχουν σχόλια: