Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Τοτε που δεν υπηρχε ακομα παραγκα! (by cyniscos)


Αλλο ενα "λεβεντικο" πρασινο πρωταθλημα (1995-96)

Απο το πολυ καλο blog του cyniscos...Διαβαστε το αυθεντικο εδω!


ΚΥΡΙΑΚΉ, 26 ΙΟΥΝΊΟΥ 2011

Α' Εθνική 1995-96 (πράσινη παράγκα)

Η εποχή Βαρδινογιάννη βρίσκεται στην ακμή της δόξας της και χαρίζει άλλο ένα πέτσινο πρωτάθλημα στον Παναθηναϊκό, το οποίο με την βοήθεια της διαιτησίας “κλέβει” από την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς, η οποία κατά γενική ομολογία ήταν η καλύτερη ομάδα την περίοδο εκείνη. Κλοπή βαθμών κατ' εξακολούθηση, εντάσεις και επεισόδια που έχουν μείνει στην ιστορία, σε ένα πρωτάθλημα όπου η διαιτησία του δωρίζει αμέτρητους βαθμούς και τελικά ο Παναθηναϊκός τερματίζει μόλις 2 βαθμούς πάνω από την ΑΕΚ. Η τελική βαθμολογία στις πρώτες θέσεις διαμορφώθηκε ως εξής:

1    Παναθηναϊκός     83
2    ΑΕΚ              81
3    Ολυμπιακός       65
 
1η αγωνιστική
Λάρισα-Παναθηναϊκός 0-1
27/08/1995

Πρεμιέρα του πρωταθλήματος και αρκετός κόσμος στο Αλκαζάρ στο οποίο επικρατεί πολύ θερμή ατμόσφαιρα. Ο Παναθηναϊκός παίρνει μια πολύτιμη νίκη σε μια δύσκολη έδρα με 1-0, εξαιτίας τόσο της ατυχίας της Λάρισας η οποία είναι πολύ επικίνδυνη και έχει δύο δοκάρια, αλλά και του διαιτητή Παπαχίτζιου ο οποίος στο 42′ θα κλείσει τα μάτια και δεν θα δείξει την κόκκινη κάρτα στον Αποστολάκη για εκτός φάσης χτύπημα σε αντίπαλό του. Αν απέβαλλε τον Αποστολάκη, ίσως τα πράγματα τελικά να ήταν διαφορετικά, αφού ο Παναθηναϊκός θα ήταν αναγκασμένος να αγωνιστεί με 10 παίκτες για ολόκληρο το δεύτερο ημίχρονο με την Λάρισα να πιέζει, αλλά τελικά ο Παναθηναϊκός γλίτωσε την αποβολή και στο 69′ ο Βαζέχα σε μια αντεπίθεση σημείωσε το γκολ που έδωσε τη νίκη στους φιλοξενούμενους.

6η αγωνιστική
Άρης-Παναθηναϊκός 1-1
14/10/1995

Ο Παναθηναϊκός υποχρεώνεται σε ισοπαλία στο Χαριλάου από τον καλύτερό του στον συγκεκριμένο αγώνα Άρη. Ο διαιτητής Παπαδάκος όμως θα δώσει μία χείρα βοηθείας στον Παναθηναϊκό, αφού με τα λεγόμενα “έξυπνα” σφυρίγματα φρόντιζε να “σπρώχνει” τους φιλοξενούμενους. Αποκορύφωμα η μη αποβολή του Κολιτσιδάκη στο 23′, όταν ο παίκτης του Παναθηναϊκού κράτησε από την φανέλα τον Ιβάν, όταν ο επιθετικός του Άρη προσπαθούσε να μπει στην μεγάλη περιοχή των πρασίνων. Ο Κολιτσιδάκης είχε ήδη μία κίτρινη κάρτα από τα πρώτα λεπτά και η επιβεβλημένη αποβολή του σε αυτή τη φάση θα άλλαζε τις ισορροπίες για τα υπόλοιπα 70 περίπου λεπτά του αγώνα, τη στιγμή που ο Άρης ήταν καλύτερος, προηγήθηκε με 1-0 στο 53′, είχε δοκάρι στο 65′ και στο 67′ έγινε το 1-1 από μία στημένη φάση για τους φιλοξενούμενους. Έτσι ο Παναθηναϊκός ήταν ευχαριστημένος που ελέω τύχης και Παπαδάκου μπόρεσε να πάρει τον πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας στο Χαριλάου, σε μια έδρα που ο Ολυμπιακός είχε πάρει 0-0 και η ΑΕΚ είχε υποχρεωθεί σε ήττα με 2-1.

7η αγωνιστική
Παναθηναϊκός-Παναχαϊκή 1-0
22/10/1995

Λαχτάρησε ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ αλλά τελικά κατάφερε να πάρει τους 3 βαθμούς της νίκης απέναντι στην Παναχαϊκή με γκολ του Μάρκου στο 87′. Οι γηπεδούχοι πίεζαν αλλά δεν μπορούσαν να πετύχουν το πολυπόθητο γκολ, ενώ είχαν δύο δοκάρια στο πρώτο ημίχρονο. Από την άλλη η Παναχαϊκή με την σφιχτή της άμυνα, ήταν επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις και είχε και εκείνη ένα δοκάρι επίσης στο πρώτο ημίχρονο. Καθώς τα χρονικά περιθώρια στένευαν και το 0-0 παρέμενε, εμφανίστηκε ο διαιτητής Λάτσιος ως από μηχανής θεός. Στο 71′ και ενώ ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει φάουλ έξω από την μεγάλη περιοχή των φιλοξενούμενων, οι παίκτες της Παναχαϊκής φτιάχνουν το τείχος της ομάδας τους και τότε ο Λαρισαίος διαιτητής βγάζει ξαφνικά κίτρινη κάρτα σε έναν εξ αυτών, τον Καμινιώτη, και τον αποβάλλει αφού ήταν η δεύτερη κίτρινη του παίκτη της αχαϊκής ομάδας. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες από την Παναχαϊκή, αφού από τους παίκτες του τείχους ο διαιτητής αποφάσισε χωρίς λόγο να δείξει κίτρινη κάρτα σε αυτόν που είχε ήδη μία κίτρινη για… λάθος θέση στο τείχος. Η άδικη αποβολή έδωσε μεγαλύτερη ευχέρεια στον Παναθηναϊκό να πιέσει για το γκολ της νίκης στο τελευταίο 20λεπτο του αγώνα, ενώ οι φιλοξενούμενοι διαμαρτυρήθηκαν και για την φάση του 83′, ενώ το σκορ ήταν στο 0-0, όταν ο Γεωργάτος βγήκε σε θέση για το 0-1 από πάσα του Τσέροβιτς αλλά ανακαλύφθηκε οφσάιντ από τον επόπτη, ενώ ο Γεωργάτος καλυπτόταν από τον Καλιτζάκη. Τελικά τα καρδιοχτύπια σταμάτησαν όπως είπαμε στο 87′, όταν ο Μάρκου έκανε επιτέλους το 1-0 και δεν πήγε χαμένος ο κόπος του διαιτητή Λάτσιου να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό με κάθε τρόπο που μπορούσε.

12η αγωνιστική
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-2
02/12/1995

Ντέρμπι αιωνίων και ο Παναθηναϊκός παίρνει σπουδαία νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό, περνώντας δια πυρός και σιδήρου από το Στάδιο Καραϊσκάκη με 2-1. Σε έναν αγώνα με αρκετές φάσεις, ο Ολυμπιακός είχε περισσότερες ευκαιρίες για γκολ, αλλά και ο Παναθηναϊκός φάνηκε επικίνδυνος σε αρκετές περιπτώσεις. Στο 54′ ο Μπορέλι εκμεταλλεύεται το λάθος της άμυνας του Ολυμπιακού και γράφει το 0-1, όμως η απάντηση των γηπεδούχων έρχεται γρήγορα, αφού στο 59′ ισοφαρίζει ο Καραπιάλης και αποκαθίσταται η τάξη, με τον Ολυμπιακό να πιέζει για τη νίκη. Στο 65′ ο Γκόνιας ανατρέπεται από τον Χριστοδούλου μέσα στην περιοχή των φιλοξενούμενων και σφυρίζεται το πεντακάθαρο πέναλτι. Όμως ο Παπαδάκος ενώ καταλογίζει το πέναλτι δεν δείχνει την κόκκινη κάρτα στο Χριστοδούλου όπως όφειλε, αφού ο συγκεκριμένος ήταν ο τελευταίος παίκτης της άμυνας του Παναθηναϊκού όταν ανέτρεψε τον Γκόνια. Κακή εκτέλεση του πέναλτι από τον Σκαρτάδο και ο Βάντσικ αποκρούει σχετικά εύκολα, ο Ολυμπιακός χάνει την ευκαιρία να προηγηθεί και στο 90′ ο Καπουράνης εκμεταλλευόμενος λάθος του Καραταϊδη πετυχαίνει το 1-2 για τον Παναθηναϊκό και αλώνει το λιμάνι, κάτι που άλλωστε έγινε και σύνθημα. Ο Παπαδάκος λοιπόν που σε ολόκληρο τον αγώνα τα πήγε καλά, στην φάση του πέναλτι δεν άφησε με 10 παίκτες όπως έπρεπε τον Παναθηναϊκό και από εκεί και πέρα το πως θα εξελισσόταν το παιχνίδι με αριθμητικό μειονέκτημα των φιλοξενούμενων είναι άλλο θέμα.

15η αγωνιστική
Απόλλων Αθηνών-Παναθηναϊκός 2-3
06/01/1996

Συγκλονιστικό παιχνίδι γίνεται στην Ριζούπολη όπου ο Παναθηναϊκός κερδίζει με 3-2, παίρνοντας ακόμα ένα σημαντικό διπλό στην μάχη για τον τίτλο. Ο διαιτητής αυτή τη φορά είναι ο Σπανέας, ο οποίος μπορεί να μην κάνει το μεγάλο λάθος κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά φροντίζει να γεμίσει με κάρτες τον Απόλλωνα, αφού εξαντλεί την αυστηρότητά του και “κιτρινίζει” 5 παίκτες της γηπεδούχου από το πρώτο κιόλας ημίχρονο. Στο ημίχρονο το σκορ είναι 2-2, όμως στο 50′ ο Σπανέας θα αποβάλλει με δεύτερη κίτρινη τον Έρακ, στον οποίο είχε δείξει αυστηρή κίτρινη στο πρώτο ημίχρονο, αφήνοντας τους ήδη εκνευρισμένους από τις κάρτες γηπεδούχους με 10 παίκτες για τα υπόλοιπα 40 λεπτά. Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύεται την αποβολή και στο 55′ θα σημειώσει το νικητήριο γκολ με σουτ του Μπορέλι. Εξαιτίας της μεροληπτικής διαιτησίας εις βάρος του Απόλλωνα, επικράτησαν νεύρα και στις εξέδρες στις οποίες εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους. Με τη λήξη του αγώνα ένας οπαδός των γηπεδούχων πλησιάζει τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και τον βρίζει, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού να τον κυνηγήσει. Μετά τον αγώνα ο Ρότσα πάει να δώσει συνέντευξη σε δημοσιογράφο έξω από την θύρα των επισήμων και τότε σε απευθείας μετάδοση ένας οπαδός του Απόλλωνα αρχίζει να τον βρίζει με αποτέλεσμα να ακολουθήσει φραστικό επεισόδιο και να διακοπεί η συνέντευξη. Ο προπονητής της “ελαφράς ταξιαρχίας” Γιάννης Παθιακάκης απέφυγε να σχολιάσει την διαιτησία, ενώ ο Μπάρνιακ ο οποίος σκόραρε στον αγώνα για λογαριασμό των γηπεδούχων θεώρησε και την διαιτησία υπέυθυνη για την ήττα της ομάδας του.

16η αγωνιστική
Παναθηναϊκός-ΟΦΗ 4-0
14/01/1996

Μπορεί το 4-0 στο ΟΑΚΑ να παραπέμπει σε μια εύκολη νίκη του Παναθηναϊκού επί του ΟΦΗ, αλλά τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Η νίκη δεν ήρθε τόσο άνετα όσο μαρτυρά το τελικό σκορ και ούτε τόσο καθαρά. Το σκορ άνοιξε στο 20′ με σκόρερ τον Μαραγκό και το εύθραυστο 1-0 διατηρήθηκε μέχρι το 66′. Σε εκείνο το σημείο ο Γ.Χ. Γεωργιάδης έκανε θέατρο μέσα στην περιοχή και ο Αγγελάκης ανακάλυψε ένα ανύπαρκτο πέναλτι εις βάρος του Πατεμτζή, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από την πλευρά των φιλοξενούμενων. Ο Βαζέχα εκτέλεσε το πέναλτι-φάντασμα για ακόμα μία φορά και έκανε το 2-0 δίνοντας ανάσα στην ομάδα των πρασίνων. Στο 74′ ο Αγγελάκης δίνει και δεύτερο πέναλτι στους γηπεδούχους σε ανατροπή του Βαζέχα από τον Σκέντζο, πέναλτι που επίσης αμφισβητήθηκε αφού δεν ήταν σαφές αν ο Σκέντζος έδιωξε και την μπάλα, με τον Βαζέχα όπως πάντα να το εκτελεί εύστοχα και να κάνει το 3-0. Για την ιστορία το 4-0 έγραψε ο Δώνης στο 88′. Μετά την λήξη του αγώνα ο προπονητής των Κρητικών Έγκε Γκέραρντ ήταν ειρωνικός στις δηλώσεις του για την διαιτησία, ενώ ο Πατεμτζής στον οποίο σφυρίχτηκε το πρώτο ανύπαρκτο πέναλτι δήλωσε ειρωνικά: "Αν ήταν πέναλτι; Και βέβαια ήταν. Πεντακάθαρο. Άργησε κιόλας να το δώσει."

17η αγωνιστική
Εδεσσαϊκός-Παναθηναϊκός 1-3
21/01/1996

Σφαγή χωρίς έλεος στην Έδεσσα για τον τοπικό Εδεσσαϊκό που ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Το τελικό σκορ είναι 1-3, αλλά εάν μετρούσαν μόνο τα έγκυρα και καθαρά τέρματα το σκορ θα έπρεπε να είναι 1-0 υπέρ των γηπεδούχων, αφού και τα 3 γκολ του Παναθηναϊκού είναι δώρο του διαιτητή της αναμέτρησης, τον γνωστό και μη εξαιρετέο Κύρο Βασσάρα. Στο 26′ ο εν λόγω διαιτητής ανακαλύπτει πέναλτι στον Δώνη από τον Μπέτα, σε μια απόφαση στην οποία αρχικά κανείς δεν κατάλαβε τι είχε σφυριχτεί ακριβώς, με τον Βαζέχα να το εκτελεί εύστοχα και να κάνει το 0-1. Στο 40′ σε σουτ του Μαραγκού η μπάλα βρίσκει στο χέρι του Φερεκίδη χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής του Εδεσσαϊκού και ο Βασσάρας δίνει και δεύτερο αμφισβητούμενο πέναλτι στον Παναθηναϊκό, το οποίο εκτελεί εύστοχα και πάλι ο Βαζέχα σημειώνοντας το 0-2, ένα γκολ το οποίο ούτε ο ίδιος ο Πολωνός δεν πανηγυρίζει δείχνοντας ότι τουλάχιστον αυτός έχει φιλότιμο. Στο 60′ ο Κουτσουρές πετυχαίνει το μοναδικό καθαρό γκολ του αγώνα και μειώνει σε 1-2, με τον Εδεσσαϊκό όχι μόνο να στέκεται καλά στο γήπεδο αλλά και να εντείνει την προσπάθειά του να φτάσει στην ισοφάριση, μέχρι να ολοκληρωθεί το έγκλημα στο 84′ όταν ο Γ.Χ. Γεωργιάδης φεύγει από θέση οφσάιντ, το οποίο δεν υποδεικνύει ποτέ ο επόπτης Μαυρόπουλος, και πετυχαίνει το 1-3. Περιττό να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα από τις εξέδρες ακούγονταν συνεχώς υβριστικά συνθήματα κατά του Βασσάρα, του Παναθηναϊκού και του Βαρδινογιάννη, ενώ οι αποδοκιμασίες κατά την λήξη του ημιχρόνου, την επανείσοδο του Παναθηναϊκού και του διαιτητικού τρίου στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς και κατά την λήξη του αγώνα ήταν ιδιαίτερα έντονες. Φυσικά ακολούθησε ανακοίνωση της ΠΑΕ Εδεσσαϊκός κατά της διαιτησίας μετά το πέρας του αγώνα.

21η αγωνιστική
Πανιώνιος-Παναθηναϊκός 1-3
18/02/1996
Ένα παιχνίδι-ντροπή για το ελληνικό ποδόσφαιρο, ένα παιχνίδι που έχει μείνει στην ιστορία για μία από τις χειρότερες διαιτησίες που συνέβησαν ποτέ σε ελληνικό γήπεδο, αλλά και για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Το όνομα του διαιτητή Σπανέα γίνεται σύνθημα εναντίον της χούντας του Βαρδινογιάννη στο ελληνικό ποδόσφαιρο για τη νίκη που δίνει με το έτσι θέλω στον Παναθηναϊκό, ενώ το γήπεδο του Πανιωνίου γίνεται ζούγκλα με την λήξη του αγώνα. Ο Πανιώνιος που μάχεται για την αποφυγή του υποβιβασμού ανοίγει το σκορ μόλις στο 6′ με τον Σαπουντζή και η ομάδα της Νέας Σμύρνης στέκεται πολύ καλά στο γήπεδο και κάνει δύσκολη την ζωή του Παναθηναϊκού που κινδυνεύει με απώλεια βαθμών για τρίτο συνεχόμενο αγώνα, που θα έκανε πολύ δύσκολη την υπόθεση-τίτλος. Φαίνεται όμως πως ο άρχων του αγώνα είχε εντολές να βγάλει πάση θυσία τον Παναθηναϊκό από την κόλαση της τρίτης συνεχόμενης απώλειας βαθμών και αυτό έκανε. Σε ολόκληρο τον αγώνα ο Σπανέας προσπαθούσε με κάθε τρόπο να ανακόψει τον Πανιώνιο, σφυρίζοντας αμέτρητα αντίθετα φάουλ, και να βάλει τον Παναθηναϊκό στη μεγάλη περιοχή των αντιπάλων του. Το γήπεδο είχε αρχίσει ήδη να βράζει με ασταμάτητα υβριστικά συνθήματα που ανάγκασαν τον Σπανέα να διακόψει τον αγώνα στο 65′ για να εκτονωθεί η κατάσταση. Όμως ο Παναθηναϊκός φαινόταν αδύναμος να αντιδράσει, αφού ο αγώνας είχε φτάσει στο 73′ και το 1-0 υπέρ του Πανιωνίου παρέμενε. Τότε μπαίνουν τα μεγάλα μέσα, αφού σε εκείνο το λεπτό ο Γ.Χ. Γεωργιάδης κάνει θέατρο και πέφτει μόνος του μέσα στη μεγάλη περιοχή χωρίς να τον ακουμπήσει ο Κατσιαμπής που τον ακολουθούσε, ο Σπανέας δίνει ένα πέναλτι επιστημονικής φαντασίας και ο Αποστολάκης το εκτελεί εύστοχα και ισοφαρίζει για τον Παναθηναϊκό. Στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης το οποίο ήδη έβραζε, γίνεται ένα ξέσπασμα και οι οπαδοί των γηπεδούχων βρίζουν με χυδαία συνθήματα τον Σπανέα, τον Βαρδινογιάννη και τον Παναθηναϊκό, πετούν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ κάποιοι από αυτούς με το ζόρι εμποδίζονται από το να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο. Στην συνέχεια τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, αφού ο Σπανέας αντί να βάλει μυαλό βλέποντας ότι η κατάσταση πάει να ξεφύγει από τον έλεγχο, στο 83′ δεν δίνει πέναλτι στον Πανιώνιο σε ανατροπή του Μουρατίδη, ενώ το έγκλημα ολοκληρώνεται στο 90′ όταν ο Βαζέχα κάνει επιθετικό φάουλ σπρώχνοντας με το χέρι τον Παπαδόπουλο, ο Σπανέας δεν το σφυρίζει ποτέ και αυτομάτως ο Βαζέχα κάνει το 1-2. Κι ενώ η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι, ο Βαζέχα στο 95′ κάνει το 1-3 με γυριστό βολέ. Ο Βαρδινογιάννης προβλέποντας τι θα ακολουθήσει αποχώρησε από την εξέδρα ενώ το σκορ ήταν ακόμα στο 1-1, αφού τα πράγματα είχαν αρχίσει να ξεφεύγουν και οπαδοί του Πανιωνίου καταφέρονταν συχνά-πυκνά απειλητικά εναντίον του. Ο αγώνας επιτέλους λήγει, ο Σπανέας έχει χειρουργήσει χωρίς να κρατάει τα προσχήματα τον Πανιώνιο, κάτι που έκανε ακόμα και την καταπράσινη Αθλητική Ηχώ να αλλάξει χρώμα έστω και για μια μέρα από την βρωμιά του Βαρδινογιαννισμού. Ακολουθούν ντροπιαστικές σκηνές από άκρη σε άκρη του γηπέδου, οπαδοί του Πανιωνίου εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο και ένας από αυτούς κλωτσάει στο κεφάλι τον Καλιτζάκη ο οποίος πέφτει λιπόθυμος για κάποια λεπτά, ο Σπανέας πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από οπαδούς και “μπράβους” του προέδρου του Πανιωνίου, Στράτου Γιδόπουλου, ο Γιδόπουλος κυνηγάει τον Σπανέα στα αποδυτήρια χαρακτηρίζοντάς τον φονιά και απειλεί ότι θα τον αφήσει παράλυτο, ο Μουρατίδης του Πανιωνίου επίσης επιτέθηκε φραστικά και έφτυσε το διαιτητικό τρίο, ενώ οπαδοί του Πανιωνίου έχουν μαζευτεί εξω από τα αποδυτήρια των διαιτητών και του Παναθηναϊκού σπάζοντας τα τζάμια και φτύνοντας, με τον Σπανέα να καταφέρνει να φύγει από το γήπεδο με ισχυρή αστυνομική δύναμη δυο ώρες μετά το τέλος του αγώνα. Μάλιστα την πλήρωσαν και άνθρωποι άσχετοι με τις δύο ομάδες, αφού οπαδοί του Πανιωνίου επιτέθηκαν και σε δημοσιογράφους χαρακτηρίζοντάς τους πουλημένους και τσάτσους, ενώ ένας φωτορεπόρτερ δέχτηκε αντικείμενο στο κεφάλι και έφυγε αιμόφυρτος για το νοσοκομείο. Μέσα σε όλα η ΠΑΕ Πανιώνιος έβγαλε ανακοίνωση για την διαιτησία χαρακτηρίζοντας τα όσα συνέβησαν “έγκλημα χωρίς προηγούμενο”. Το γεγονός είναι ένα, ο Παναθηναϊκός αποδρά με το τρίποντο από την κόλαση της Νέας Σμύρνης, ο Πανιώνιος στιγματίζεται από τον αγώνα αυτό καθώς αντί να πανηγυρίσει μια πιθανή μεγάλη νίκη που θα του έδινε ώθηση στην προσπάθεια για την σωτηρία, χαντακώνεται και τελικά δεν καταφέρνει να αποφύγει τον υποβιβασμό.

30η αγωνιστική
ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 0-1
05/05/1996

Ο Παναθηναϊκός σπάει μια παράδοση 9 ετών και παίρνει σπουδαία νίκη στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ που παλεύει για την αποφυγή του υποβιβασμού. Και όσο και αν η διαφορά εντός του αγωνιστικού χώρου ήταν τεράστια, με τον Παναθηναϊκό να χάνει πολλές ευκαιρίες και τον ΠΑΟΚ να μοιάζει ανίκανος να απειλήσει εκτός από λίγες περιπτώσεις, η νίκη του Παναθηναϊκού δεν ήταν καθαρή. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημειώθηκε στο 44′, όταν ο Βαζέχα δέχεται την πάσα και σουτάρει, ο Μιχόπουλος αποκρούει, η μπάλα χτυπάει και στο δοκάρι και φτάνει στον Μπορέλι ο οποίος με πλασέ κάνει το 0-1. Μόνο που στην αρχή της φάσης ο Βαζέχα όταν δέχτηκε την πάσα ήταν σε εμφανή θέση οφσάιντ, το οποίο αν είχε υποδείξει ο επόπτης Ρετζής ή ο διαιτητής Μπέγκος και είχε σταματήσει η φάση, το γκολ της νίκης δεν θα είχε σημειωθεί ποτέ. Εκτός αυτού ο ΠΑΟΚ σε δύο από τις ελάχιστες φορές που έφτασε απειλητικά στην περιοχή του Παναθηναϊκού, κόπηκε με ανύπαρκτα οφσάιντ.

31η αγωνιστική
Καλαμάτα-Παναθηναϊκός 0-1
12/05/1996

Άλλη μια πολύτιμη εκτός έδρας νίκη παίρνει ο Παναθηναϊκός, αυτή τη φορά στην δύσκολη έδρα της Καλαμάτας απέναντι στην επικίνδυνη ομάδα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Πολύτιμη νίκη αλλά αμφισβητούμενη και αυτή, αφού προήλθε από αμφισβητούμενο έως ανύπαρκτο πέναλτι το οποίο έδωσε ο διαιτητής Τεβεκέλης στους φιλοξενούμενους στο 52′. Ο Μπορέλι εκτελεί φάουλ έξω από την μεγάλη περιοχή, ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων Κοψαχείλης μπλοκάρει την μπάλα αλλά πέφτοντας στο έδαφος την χάνει, ο Βαζέχα που βρίσκεται εκεί επιχειρεί να πλασάρει στην κενή εστία αλλά πέφτει θεαματικά τη στιγμή που ο Κοψαχείλης απλώνει το χέρι για να πιάσει την μπάλα, αλλά χωρίς να ακουμπήσει τον Βαζέχα. Το ανύπαρκτο πέναλτι εκτελεί ο Αποστολάκης και ευστοχεί δίνοντας τη νίκη στον Παναθηναϊκό, αφού στη συνέχεια δεν άλλαξε τίποτα. Μάλιστα η Καλαμάτα διαμαρτυρήθηκε και για ακόμα μία φάση στο 65′, όταν από εκτέλεση φάουλ του Μπελά, η μπάλα βρήκε στο χέρι του Αποστολάκη μέσα στην περιοχή των φιλοξενούμενων, αλλά ο Τεβεκέλης δεν καταλόγισε το πέναλτι υπέρ της Καλαμάτας.

32η αγωνιστική
Παναθηναϊκός-Απόλλων Αθηνών 3-1
19/05/1996

Αγχωτική νίκη πέτυχε ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Απόλλωνα Αθηνών, αλλά πάλι χρειάστηκε την χείρα του διαιτητή για να καθαρίσει και αυτό τον αγώνα και να βάλει άλλους τρεις βαθμούς στην κούρσα για τον τίτλο. Ο Νικολαϊδης πάγωσε ακόμα περισσότερο το ήδη παγωμένο ΟΑΚΑ με τους λιγοστούς οπαδούς του γηπεδούχου στο 8′ όταν έκανε το 0-1, όμως ο Μπορέλι ισοφάρισε στο 11′ φέρνοντας γρήγορα το παιχνίδι στα ίσια. Από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός πίεσε και στο 35′ έκανε το 2-1 με τον Βαζέχα ο οποίος δέχτηκε κάθετη πάσα από τον Μάρκο, μόνο που ο Πολωνός ξεκίνησε από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ κάτι το οποίο αγνόησε ο διαιτητής της αναμέτρησης Παπαπέτρου αλλά και ο επόπτης. Το 3-1 σημειώθηκε στο 81′ με προβολή του Γ.Χ. Γεωργιάδη που έδιωξε το άγχος από το πράσινο στρατόπεδο, οι οποίοι είχαν αστοχήσει και σε πέναλτι, ενώ ο Απόλλωνας αγωνιζόταν με 10 παίκτες από το 66′ και την αποβολή του Λαχανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: