Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Τοτε που ο Κοκκαλης "ελυνε" κ "εδενε"...! (by cyniscos)


Τοτε που ο κοκκαλης "ελυνε" και "εδενε"...

Απο το πολυ καλο blog του cyniscos...Διαβαστε το αυθεντικο εδω!



ΠΈΜΠΤΗ, 7 ΙΟΥΛΊΟΥ 2011

Α' Εθνική 2001-02 (εύνοια ΑΕΚ και ΠΑΟ)

Πρωτάθλημα-θρίλερ το οποίο κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ένα από τα πρωταθλήματα τα οποία ο Ολυμπιακός κατέκτησε κυριολεκτικά με τον τσαμπουκά του, αφού πρώτα έκανε αρκετές απόπειρες να αυτοκτονήσει και να χάσει τα πρωτεία μετά από 5 συνεχόμενους τίτλους. Η βασική του αντίπαλος σε αυτό το πρωτάθλημα ήταν η ΑΕΚ του... Μάκη Ψωμιάδη, η οποία εντυπωσίασε σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά είχε και την εύνοια της διαιτησίας. Κόντρα σε όλους αυτούς οι οποίοι περίμεναν την παραμικρή ατασθαλεία της διαιτησίας υπέρ του Ολυμπιακού, η ομάδα η οποία ευνοήθηκε ήταν με διαφορά η ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν ευνοήθηκε ιδιαίτερα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετώπισε επιεικώς απαράδεκτες διαιτησίες.

Βέβαια ο τύπος εκείνης της περιόδου δεν έπαψε να αντιμετωπίζει με καχυποψία τους διαιτητές σε κάθε αγώνα του Ολυμπιακού και να προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με βαρύγδουπους τίτλους στα πρωτοσέλιδα, τη στιγμή που η εύνοια της ΑΕΚ ήταν κοινό μυστικό στις... μέσα σελίδες και δεν χαλούσε καθόλου όλους τους "αντικειμενικούς" που ήλπιζαν αυτή τη φορά ο τίτλος να αλλάξει χρώμα. Η ΑΕΚ είχε την εύνοια της διαιτησίας σε αρκετά παιχνίδια τα οποία βάσει του σκορ φαίνεται να κέρδισε εύκολα, αλλά οι διαιτητικές αποφάσεις συνήθως την έβγαζαν από το άγχος ή απέτρεπαν μια δυσμενή εξέλιξη για τους κιτρινόμαυρους, δημιουργώντας τις συνθήκες για εύκολες ή λιγότερο εύκολες νίκες. Είναι αυτό που λέμε... επιστημονικό χειρουργείο. Ο Παναθηναϊκός περιέργως δεν σπρώχτηκε ιδιαίτερα αλλά σε μερικές περιπτώσεις όπου του χαρίστηκαν βαθμοί, τα ΜΜΕ και πάλι είχαν διάθεση... χαριτολογίας.

Με βάση την εντυπωσιακή άνοδο της ΑΕΚ, το σπρώξιμο που είχε και την ανισορροπία του Ολυμπιακού, φάνηκε περισσότερο από ποτέ ότι η ερυθρόλευκη κυριαρχία θα σταματούσε εδώ. Τελικά ο Ολυμπιακός δεν έκανε το χατήρι των... τίμιων δημοσιογράφων και πήρε το πρωτάθλημα, ενώ η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο απέναντι στον Ολυμπιακό, αφού στα ημιτελικά ελέω διαιτησίας κατάφερε να περάσει με τα χίλια ζόρια το εμπόδιο της πολύ ισχυρής Ξάνθης. Ο Ψωμιάδης φάνηκε αυτή τη χρονιά να είναι το απόλυτο αφεντικό παρασκηνιακά, αλλά ο στόχος του πρωταθλήματος χάθηκε. Η τελική βαθμολογία των τριών πρώτων:

1    Ολυμπιακός       58
2    ΑΕΚ              58
3    Παναθηναϊκός     55

2η αγωνιστική
ΑΕΚ-Αιγάλεω 4-0
30/9/2001

Εύκολη νίκη για την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στο Αιγάλεω με 4-0. Για να εξελιχθεί το παιχνίδι σε περίπατο το χέρι του έβαλε και ο διαιτητής Σκουφίτσας. Το σκορ είχε ανοίξει ο Μιελτσάρσκι στο 19', αλλά στο 38' χρειάστηκε ένα ανύπαρκτο πέναλτι, όταν ο Λάκης ανατράπηκε σε μαρκάρισμα του Ντιοπ, αφού όμως ο τελευταίος είχε διώξει πρώτα την μπάλα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα φάουλ και κανένα πέναλτι. Παρόλα αυτά το 2-0 ήρθε από τα 11 βήματα και έδωσε μεγαλύτερη άνεση στην ΑΕΚ για το δεύτερο ημίχρονο, όπου απλά οι κιτρινόμαυροι διπλασίασαν το σκορ με γκολ στο 68' και το 82', αφού το Αιγάλεω δεν κατάφερε να αντιδράσει και αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο από το 56'.
7η αγωνιστική
ΑΕΚ-Ακράτητος 3-0
25/11/2001

Μπορεί αυτό το 3-0 επί του νεοφώτιστου Ακράτητου να δείχνει μια άνετη επικράτηση της ΑΕΚ, όμως δεν ήταν τόσο εύκολη. Το σκορ στη Νέα Φιλαδέλφεια άνοιξε ο Νικολαϊδης στο 47', όμως η αμφισβητούμενη φάση του αγώνα ήρθε στο 54', όταν ο Ζαγοράκης έκανε θεαματική βουτιά σε άγγιγμα του Ότο και πήρε το ανύπαρκτο πέναλτι από τον διαιτητή Ζωγράφο, με το οποίο η ΑΕΚ έκανε το 2-0 και έδιωξε το άγχος. Το τρίτο γκολ ήρθε στο 77' με τον Κωνσταντινίδη.

7η αγωνιστική
Ηρακλής-Παναθηναϊκός 2-1
25/11/2001

Άθλια εμφάνιση για τον Παναθηναϊκό στο Καυτατζόγλειο, στο οποίο ακόμα και ο διαιτητής Μποροβήλος προσπάθησε να αποτρέψει ή να καθυστερήσει το μοιραίο, το οποίο όμως οι πράσινοι τελικά δεν απέφυγαν. Συγκεκριμένα στο 31' με το σκορ στο 0-0, ο Χένρικσεν κάνει χέρι μέσα στη μεγάλη περιοχή σε σουτ του Γκοϊκοβιτς, όλος ο κόσμος στο Καυτατζόγλειο ζητάει πέναλτι αλλά ο μοναδικός που... δεν είδε το χέρι ήταν ο Μποροβήλος. Τζάμπα κόπος όμως, αφού ο Ηρακλής που ήταν πιο επικίνδυνος και ουσιαστικός, με γκολ στο 47' και στο 57' είχε πάρει προβάδισμα ασφαλείας 2-0 και ο Παναθηναικός το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στο 84' για το τελικό 2-1.

8η αγωνιστική
Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-2
1/12/2001

Συγκλονιστικό παιχνίδι στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, όπου οι δύο αιώνιοι μοιράζονται τους βαθμούς και επιτρέπουν στην ΑΕΚ να παραμείνει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, αυξάνοντας παράλληλα την διαφορά της και από τους δύο. Ο Ολυμπιακός κυριαρχεί στο πρώτο ημίχρονο και βρίσκεται να προηγείται με 2-0, με τον Αλεξανδρή στο 26' και απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τζόρτζεβιτς στο 42'. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός οπισθοχωρεί και δίνει χώρο στον Παναθηναϊκό, ο οποίος ισοφαρίζει με δύο γκολ του Ολιζαντέμπε στο 71' και στο 77'. Ο διαιτητής Αγγελάκης τα πάει καλά σε ολόκληρο τον αγώνα, όμως στο 92' αποφασίζει να μην δώσει πέναλτι στον Ολυμπιακό, όταν ο Κυργιάκος τράβηξε μέσα στη μεγάλη περιοχή τον Τζιοβάνι από την φανέλα και τον έριξε κάτω.

8η αγωνιστική
Παναχαϊκή-ΑΕΚ 0-1
2/12/2001

Η ΑΕΚ διατηρείται στην κορυφή της βαθμολογίας 3 βαθμούς μπροστά από τον Ολυμπιακό και 9 από τον Παναθηναϊκό, εκμεταλλευόμενη την ισοπαλία στο ντέρμπι των αιωνίων. Όμως για να το καταφέρει αυτό θα χρειαστεί την βοήθεια του διαιτητή Κρεμαστιώτη για να νικήσει στην Πάτρα μετά από 8 χρόνια. Συγκεκριμένα στο 10' ο Επαλέ τσιμπάει την μπάλα από τον Ατματσίδη και σουτάρει προς την κενή κιτρινόμαυρη εστία, όταν ο Γκαμάρα αναλαμβάνει χρέη τερματοφύλακα και σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια διώχνει με το χέρι την μπάλα σε κόρνερ. Ο Κρεμαστιώτης κλείνει τα μάτια, δεν δίνει το πέναλτι εις βάρος της ΑΕΚ και την επιβεβλημένη κόκκινη κάρτα στον κιτρινόμαυρο παίκτη, που θα άφηνε την ΑΕΚ με παίκτη λιγότερο για τα υπόλοιπα 80 λεπτά παιχνιδιού, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους γηπεδούχους και αλλοιώνοντας πλήρως την εικόνα του αγώνα. Η ΑΕΚ με σκόρερ τον Λάκη στο 33' θα πάρει τελικά την πολύτιμη νίκη στην αχαϊκή πρωτεύουσα και ο Κρεμαστιώτης θα παραπεμφθεί στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ μετά την έκθεση του παρατηρητή του αγώνα Μιχαηλίδη.

9η αγωνιστική
Πανιώνιος-ΑΕΚ 2-6
9/12/2001

Η ΑΕΚ εκμεταλλεύεται τα στραβοπατήματα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική και ξεφεύγει στην κορυφή με 5 και 12 βαθμούς αντίστοιχα από τους αιώνιους. Μπορεί η νίκη με 6-2 μέσα στη Νέα Σμύρνη επί του σκληροτράχηλου Πανιωνίου να είναι εντυπωσιακή, όμως ο γνωστός και μη εξαιρετέος Βασσάρας έβαλε το χέρι του. Ο Πανιώνιος κάνει το λάθος και προηγείται μόλις στο 1' με σκόρερ τον Μάντζιο. Στο 15' ο Κωνσταντινίδης σε μια επέλαση προς την κυανέρυθρη περιοχή κάνει μακροβούτι και ο Βασσάρας δεν το σκέφτεται καθόλου να σφυρίξει το αυστηρό έως ανύπαρκτο πέναλτι, μια απόφαση που ξεσηκώνει διαμαρτυρίες στη Νέα Σμύρνη και δίνει την ευκαιρία στην ΑΕΚ να ισοφαρίσει σε 1-1 και να συνέλθει από την ψυχρολουσία του πρώτου λεπτού. Ο Κωνσταντινίδης μετά το πέναλτι που εκβίασε, κάνει την ολική ανατροπή της ΑΕΚ στο σκορ με  προσωπικό του τέρμα στο 42', γράφοντας το 1-2. Ο Ζαγοράκης στο 49' σημειώνει το 1-3, ενώ στο 56' ο Πανιώνιος μένει με 10 παίκτες μετά την αποβολή του Μάντζιου. Η ΑΕΚ πλέον είναι η απόλυτη κυρίαρχος του αγώνα έχοντας και την αριθμητική υπεροχή, ο Νικολαϊδης κάνει το 1-4 στο 63',  αλλά ο Πανιώνιος μάχεται και μειώνει σε 2-4 στο 67' με τον Ιωάννου. Από εκεί και πέρα τα γκολ του Ζαγοράκη στο 77' και του Φερούζεμ στο 90' διαμορφώνουν το τελικό 2-6, ένα σκορ που ίσως ήταν πολύ διαφορετικό αν ο Βασσάρας δεν είχε δώσει το τραβηγμένο πέναλτι του 15ου λεπτού.

10η αγωνιστική
ΑΕΚ-Άρης 4-2
16/12/2001

Θεαματικό παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια με "αγγλικό" σκορ. Και εδώ όμως η ΑΕΚ έχει την βοήθεια που χρειάζεται, αυτή τη φορά από τον διαιτητή Βούλγαρη. Ο Άρης παγώνει τη Νέα Φιλαδέλφεια μόλις στο 7' όταν ο Τσίμπα κάνει το 0-1, αλλά η ΑΕΚ γυρίζει το σκορ και πάλι σε 2-1, με τον Κωνσταντινίδη στο 18' και τον Νικολαϊδη στο 53'. Η άνωθεν βοήθεια έρχεται στο 64', όταν ο Βούλγαρης - ανηψιός του παλιού παράγοντα της ΑΕΚ Ανδρέα Βούλγαρη - σφύριξε ένα αμφισβητούμενο πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων, όταν σε μονομαχία με τον Μορίς ο Κωνσταντινίδης πήρε τη μεγάλη απόφαση να πέσει θεαματικά και με δύναμη πολλαπλάσια από την βαρύτητά του εντός της μεγάλης περιοχής, με το οποίο διαμορφώθηκε το 3-1. Ο Άρης μείωσε σε 3-2 στο 67' κερδίζοντας πεντακάθαρο πέναλτι σε ανατροπή του Θεοδωρίδη από τον Λάκη, αλλά ο Βούλγαρης φρόντισε να αφήσει με 10 παίκτες τον Άρη στο 78', όταν μέσα σε διάστημα 5 λεπτών έδωσε δύο κίτρινες στον Θεοδωρίδη εξαντλώντας την αυστηρότητά του, ενώ στο 82' ο Νικολαϊδης σφράγισε με το 4-2 τη νίκη της ΑΕΚ.

14η αγωνιστική
Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 2-1
3/2/2002

Ο Πανιώνιος για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται σκληρό καρύδι για τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, όμως αυτή τη φορά θα φύγει με άδεια χέρια από τους Αμπελοκήπους, σε αντίθεση με τον περσινό αγώνα που είχε κάνει την έκπληξη και είχε κερδίσει εκεί τους πράσινους. Ο Παναθηναϊκός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και προηγείται στο 34', όταν μέσα στη μεγάλη περιοχή των φιλοξενούμενων ο Ραγκουέλ τραβάει από την φανέλα τον Φύσσα, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία και με μια βουτιά σαν να τον χτύπησε κεραυνός δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στον διαιτητή Σπυρόπουλο, ο οποίος μια τέτοια ευκαιρία έψαχνε για να σφυρίξει το αυστηρό πέναλτι με το οποίο έγινε το 1-0 από τον Μπασινά, προκαλώντας οργή στο στρατόπδο του Πανιωνίου. Στο 66' αποβάλλεται ο Χασιώτης με δεύτερη κίτρινη (την πρώτη την είχε δει μόλις στο 13' για λόγο που ξέρει ο Σπυρόπουλος) και ο Πανιώνιος μένει με 10 παίκτες μάλλον αδικαιολόγητα. Παρόλα αυτά η ομάδα της Νέας Σμύρνης ισοφαρίζει σε 1-1 στο 73', ενώ έχασε και κάνα δυο κλασικές ευκαιρίες για να προκαλέσει εμφράγματα στην Λεωφόρο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Όμως η τύχη χαμογέλασε όπως πάντα στους πράσινους, αλλά όχι μόνο αυτή. Στο 90' ο επόπτης Καριώτης έχει δώσει άουτ υπέρ του Πανιωνίου μετά από φάση στη μεγάλη περιοχή των φιλοξενούμενων. Ο Σπυρόπουλος όμως έχει δική του άποψη και ανακαλύπτει κόρνερ υπέρ των πρασίνων, άλλωστε ο χρόνος πιέζει και η μπάλα δεν πρέπει να απομακρυνθεί από τα ακρέ του Πανιωνίου. Το κόρνερ εκτελεί ο Μπασινάς και ο Γκούμας ανατινάζεται στα ουράνια, με την υποψία επιθετικού φάουλ αφού πηδάει πάνω στις πλάτες δύο κυανέρυθρων, και με ψιλοκρεμαστή κεφαλιά σημειώνει το 2-1. Η ΠΑΕ Πανιώνιος διαμαρτύρεται και για την σφαγή στην Λεωφόρο, ενώ ο προπονητής των Νεοσμυρνιωτών Ντουμίτρου Ντουμιτρίου στην συνέντευξη τύπου εκφράζει την πεποίθησή του ότι ο διαιτητής Σπυρόπουλος διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα, τόσο με τα δύο πράσινα γκολ, όσο και με την ευκολία που έδειξε τις κίτρινες κάρτες στον Χασιώτη.

15η αγωνιστική
Πανιώνιος-Ολυμπιακός 3-1
10/2/2002

Αποστολή εξετελέσθη στη Νέα Σμύρνη και ο Ολυμπιακός ηττήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο συγκεκριμένο γήπεδο, πέφτοντας στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Ο διαιτητής Αγγελάκης έκανε το παν για να χάσουν βαθμούς οι ερυθρόλευκοι για τρίτο συνεχόμενο αγώνα και τα κατάφερε. Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στον αγώνα και ευτύχησε να προηγηθεί μόλις στο πρώτο λεπτό με τον Αλεξανδρή, αλλά η... ευτυχία κράτησε λίγο, αφού ο επόπτης Τάπρατζης ανακάλυψε οφσάιντ και ο Αγγελάκης ακύρωσε το γκολ. Παρόλα αυτά στο 3' ο Αλεξανδρής και πάλι σκοράρει και σημειώνει το 0-1, αντί για 0-2 που θα έπρεπε να είναι το σκορ. Στο 21' πάλι ο Αλεξανδρής με κεφαλιά στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι, αλλά και εδώ ο Τάπρατζης με τον Αγγελάκη ανακαλύπτουν ξανά οφσάιντ και η φάση θεωρείται ως μη γενόμενη. Άλλωστε εδώ ακύρωσαν καθαρό γκολ, στο δοκάρι θα κολλούσαν; Μετά από όλα αυτά ο Πανιώνιος ισοφαρίζει με τον Σίλιακ σε 1-1 στο 25'. Στο 33' σε κεφαλιά του Ανατολάκη, ο κυανέρυθρος Γιαννόπουλος διώχνει πάνω στην γραμμή της εστίας των γηπεδούχων ξεσηκώνοντας διαμαρτυρίες από τους ερυθρόλευκους, οι οποίοι θεωρούν πως η μπάλα είχε περάσει την γραμμή. Ο Βλτσεκ με δύο γκολ στο 36' και στο 42' διαμορφώνει το τελικό 3-1 για τον Πανιώνιο, αφού ο Ολυμπιακός μετά τα όσα έγιναν κετέρρευσε στο δεύτερο ημίχρονο και δεν απείλησε τον Πανιώνιο παρά μόνο σε μία περίπτωση.

17η αγωνιστική
Ιωνικός-Ολυμπιακός 0-2
24/2/2002

Στην πάντα σκληρή έδρα της Νίκαιας, ο Ολυμπιακός πήρε μια πολύτιμη νίκη σε ένα γήπεδο όπου παραδοσιακά οι ερυθρόλευκοι οπαδοί το κατακλύζουν και οι οπαδοί και οι ποδοσφαιριστές του Ιωνικού βγάζουν όλο τους το άχτι, ώστε να καταφέρουν να κόψουν βαθμούς από τον γείτονα στο πειραϊκό ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός πήρε το μήνυμα από τον διαιτητή Τσικίνη στο 45', με τον εν λόγω ρέφερι να ακυρώνει καθαρό γκολ υποδεικνύοντας τον Αλεξανδρή σε θέση οφσάιντ, όταν ο τελευταίος ξεκινώντας από την ίδια γραμμή με τους αμυντικούς του Ιωνικού σκόραρε μετά από σέντρα του Ζε Ελίας. Όμως οι ερυθρόλευκοι αυτοί τη φορά στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και με δύο γκολ στο 60' και στο 66' από τον Γιαννακόπουλο και τον Αλεξανδρή αντίστοιχα, πήραν το τρίποντο και ανέβηκαν στην δεύτερη θέση και 2 βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ.

18η αγωνιστική
Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-0
3/3/2002

Ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος από την ΑΕΚ στο ντέρμπι και παίρνει τη νίκη με 2-0 στην Λεωφόρο. Στο 12' ο Γεωργέας ανατρέπει τον Μικάελσεν στην περιοχή και ο Μπασινάς με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι κάνει το 1-0, ενώ στο 21' έρχεται το 2-0 από τον Καραγκούνη. Η ΑΕΚ φαίνεται να ξυπνάει από το 75' και μετά, όταν και πιέζει για την μείωση του σκορ. Στο 85' ο Νικολαϊδης ανατρέπεται από τον Μικάελσεν μέσα στην μεγάλη περιοχή, όμως ο διαιτητής της αναμέτρησης αρνείται το πέναλτι στην Ένωση, ενώ ο Τσάρτας φτάνει κοντά στη μείωση του σκορ στις κθυστερήσεις αλλά δύο φορές τα ισάριθμα σουτ του βρήκαν στο δοκάρι της εστίας του Παναθηναϊκού.

19η αγωνιστική
Άρης-Παναθηναϊκός 0-0
9/3/2002

Σούπα το ντέρμπι του Χαριλάου, αφού ο Άρης με μισή ομάδα και ο Παναθηναϊκός αναδείχτηκαν ισόπαλοι με 0-0 σε ενα παιχνίδι χωρίς πολλές ευκαιρίες που κοίμησε όσους το είδαν. Βέβαια ο διαιτητής Παπίλιας φρόντισε να ανάψει τα αίματα, όταν στο 70' ο Σεϊταρίδης ανέτρεψε με το χέρι μέσα στη μεγάλη περιοχή τον Κένεντι. Ο Παπίλιας δεν υπέδειξε το πέναλτι υπέρ του Άρη σε ένα κρίσιμο σημείο του αγώνα, γλιτώνοντας τελικά τον Παναθηναϊκό από μια πιθανή ήττα. Βέβαια για όποιον νομίζει ότι η φάση του πέναλτι ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Θεσσαλονίκη, μάλλον γελιέται. Πέρα από τις διαμαρτυρίες πάνω στην φάση, ο Παπίλιας, όταν ρωτήθηκε σε πηγαδάκια από δημοσιογράφους και παράγοντες του Άρη γιατί δεν έδωσε το πέναλτι,  έπαιξε τον ρόλο του τίμιου εργαζόμενου ο οποίος ίσως υπέπεσε σε ένα ανθρώπινο λάθος. Άλλωστε τα ανθρώπινα λάθη είναι παράδοση στα παιχνίδια Άρη και Παναθηναϊκού, πάντα υπέρ των πρασίνων και με τους κιτρινόμαυρους της Θεσσαλονίκης πρόθυμους πάντα να μην δώσουν ιδιαίτερη έκταση.

21η αγωνιστική
ΑΕΚ-Παναχαϊκή 4-1
23/3/2002

Άνετη νίκη για την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια με 4-1 επί της Παναχαϊκής, η οποία φέρνει τον δικέφαλο στην πρώτη θέση μετά την ισοπαλία των αιωνίων στην Λεωφόρο, με έναν βαθμό διαφορά από τον Ολυμπιακό και 4 από τον Παναθηναϊκό. Παρόλα αυτά ο διαιτητής Τεροβίτσας δεν άφησε την Παναχαϊκή να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Στο πρώτο λεπτό ο Ίβιτς ανατρέπεται από τον Κεφαλά και δίνεται σωστά το πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, όμως ο Τσιάρτας απέτυχε να ανοίξει το σκορ. Ο ίδιος όμως ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στο 21' για τους γηπεδούχους. Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου ο Φερούζεμ βρίσκει την μπάλα με το χέρι μέσα στη μεγάλη περιοχή της ΑΕΚ, αλλά παρά τις διαμαρτυρίες των Πατρινών ο Τεροβίτσας δεν υποδεικνύει το πέναλτι για την αχαϊκή ομάδα. Ο Ζήκος στο 47' κάνει το 2-0, ενώ ο Τσιάρτας εκτελεί νέο πέναλτι σε ανατροπή του Λάκη από τον Κιούρκο και σημειώνει το 3-0 στο 51'. Στο 77' ο Τεροβίτσας κλείνει τα μάτια σε δεύτερο πέναλτι υπέρ της Παναχαϊκής σε ανατροπή του Γκίτση από τον Χιώτη και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Μαλαδένης κάνει το 4-0. Η Παναχαϊκή λοιπόν, που λίγο-πολύ σφαγιάστηκε στον συγκεκριμένα αγώνα, το μόνο που κατάφερε ήταν να σημειώσει το γκολ της τιμής στο 90' με σκόρερ τον Βούκσεβιτς. Η ΑΕΚ έχασε πολλές ευκαιρίες σε ολόκληρο τον αγώνα για μεγαλύτερο σκορ, αλλά τα δύο πέναλτι που δεν δόθηκαν στην Παναχαϊκή θα μπορούσαν να έχουν δώσει άλλη τροπή στον αγώνα και εντελώς διαφορετικό σκορ.

21η αγωνιστική
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1
24/3/2002

Το ντέρμπι της ντροπής στην Λεωφόρο, όπου όλοι θυμούνται τι έγινε. Ο Παναθηναϊκός θέλει οπωσδήποτε τη νίκη για να ισοβαθμήσει με τον Ολυμπιακό και να ξαναμπεί στο κόλπο του τίτλου, με 4 αγωνιστικές να υπολείπονται. Όλη την εβδομάδα ο πρόεδρος του τριφυλλιού, Άγγελος Φιλιππίδης, δημιουργεί ένταση με δηλώσεις και ανακοινώσεις τη μια για την διαιτησία και την άλλη για να αποτρέψει την παρουσία οπαδών του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο. Το κλίμα έντασης υπάρχει από την αρχή του αγώνα, με τον Μαρκαριάν να έχει δασκαλευτεί μια χαρά ώστε να παρουσιάζει το γελοίο θέαμα που παρουσίασε στον πάγκο σε κάθε σφύριγμα του διαιτητή Ευθυμιάδη. Στο 76' ο Ολισαντέμπε σημειώνει το 1-0 για τους πράσινους, αλλά 25'' πριν συμπληρωθεί η τετράλεπτη παράταση που είχε δοθεί γίνεται η φάση του αγώνα. Ο Βενετίδης γκρεμίζεται μέσα στη μεγάλη περιοχή του Παναθηναϊκού από τον Κωνσταντίνου και ο Ευθυμιάδης... τόλμησε να υποδείξει ίσως το πιο οφθαλμοφανές και πεντακάθαρο πέναλτι που έχει γίνει σε ντέρμπι τα τελευταία χρόνια. Ο Τζόρτζεβιτς ευστοχεί στην εκτέλεση και κάνει το τελικό 1-1. Με το σφύριγμα της λήξης η Λεωφόρος γίνεται ζούγκλα, οπαδοί του Παναθηναϊκού μπαίνουν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και μαζί με τον Φιλιππίδη, τον Μαρκαριάν και άλλους τυχάρπαστους του πράσινου θίασου γρονθοκοπούν τον Ευθυμιάδη ο οποίος έφυγε για τα αποδυτήρια αιμόφυρτος. Ο λόγος; Όχι ο καταλογισμός του πέναλτι τον οποίο ακόμα και ο Φιλιππίδης παραδέχτηκε ως ορθό (αν μη τι άλλο αντρίκεια παραδοχή από έναν άνθρωπο ο οποίος μόνο για τις αντρίκειες συμπεριφορές του δεν φημίζεται), αλλά ορισμένα ανάποδα σφυρίγματα που θεώρησε ότι ζημίωσαν την ομάδα του. Κάποια φάουλ που δόθηκαν στον Ολυμπιακό έξω από τη μεγάλη περιοχή και άλλα τέτοια ωραία, που μπορεί να μην ήταν καθοριστικά ούτε να διαμόρφωσαν κανένα αποτέλεσμα, αλλά εκνεύρισαν τον... κύριο Φιλιππίδη και την παρέα του. Τον εκνεύρισαν τόσο πολύ, που το κόσμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου που ονομάζεται Παναθηναϊκός, ρεζίλεψε την Ελλάδα διεθνώς, αφού οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τις σκηνές πολέμου και τον αιμόφυρτο Ευθυμιάδη παίχτηκαν από τα ευρωπαϊκά και όχι μόνο ενημερωτικά μέσα. Μάλλον πιο πολύ πόνεσε ότι στο 94' δεν πήραν οι ίδιοι το "μη σφύριγμα" που ήθελαν ειδικά μέσα στην έδρα τους, με αποτέλεσμα να χάσουν ουσιαστικά ακόμα ένα πρωτάθλημα, αφού έμειναν τρίτοι με 42 βαθμούς, ο Ολυμπιακός δεύτερος με 45 και η ΑΕΚ πρώτη με 46 βαθμούς. Ξύδι!

23η αγωνιστική
Άρης-ΑΕΚ 0-3
7/4/2002

Η ΑΕΚ κάνει βήμα τίτλου στο Χαριλάου, αφού καταφέρνει να σημειώσει έναν ανέλπιστο θρίαμβο με 3-0 μέσα στην σκληρή έδρα του Άρη. Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγο νωρίτερα ο βασικός συνδιεκδικητής του τίτλου Ολυμπιακός είχε πέσει θύμα έκπληξης, αφού ο Ακράτητος κατάφερε να αποσπάσει ισοπαλία 2-2 μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας με γκολ στο 87'. Αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα η ΑΕΚ να αποσπαστεί με τρεις βαθμούς διαφορά από τους ερυθρόλευκους στην κορυφή, με τρεις αγωνιστικές να υπολείπονται, μεταξύ των οποίων και το ντέρμπι τίτλου Ολυμπιακού-ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Παρά τη μεγάλη νίκη και την πολύ καλή εμφάνιση, η ΑΕΚ χρειάστηκε και πάλι μια χείρα βοηθείας από τον διαιτητή της αναμέτρησης Μπριάκο. Το 0-1 έκανε ο Ίβιτς στο 27', ενώ το 0-2 ο Τσιάρτας με εκτέλεση φάουλ στο 33' και κάπου εκεί διακόπτεται ο αγώνας αφού οι οπαδοί του Άρη πετούν καθίσματα και ότι άλλο βρουν στον αγωνιστικό χώρο. Η αμφισβητούμενη φάση έρχεται στο 60', όταν ο Σκέντζος ανατρέπεται μέσα στη μεγάλη περιοχή από τον Φερούζεμ, αλλά ο Μπριάκος αντί για πέναλτι δίνει φάουλ στα όρια της μεγάλης περιοχής για τον Άρη και φυσικά προκαλεί τις έντονες διαμαρτυρίες από τους κιτρινόμαυρους της Θεσσαλονίκης. Τελικά το 0-3 έρχεται στο 71' από τον Νικολαϊδη, αλλά αν ο Μπριάκος είχε δώσει το πέναλτι και την ευκαιρία στον Άρη να μειώσει σε 1-2 με μισή ώρα παιχνιδιού να υπολείπεται, τα πράγματα ίσως να εξελίσσονταν διαφορετικά.

24η αγωνιστική
Παναχαϊκή-Ολυμπιακός 1-3
14/4/2002

Ο Ολυμπιακός πάει στην Πάτρα με την συμπαράσταση περίπου 10.000 οπαδών του χωρίς την παραμικρή ευχέρεια για απώλεια βαθμών, έτσι ώστε στην χειρότερη περίπτωση να βρίσκεται 3 βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ, πριν το μεταξύ τους ντέρμπι στην επόμενη και προτελευταία αγωνιστική. Οι ερυθρόλευκοι βλέπουν κυριολεκτικά τον χάρο με τα μάτια τους στο γήπεδο της Παναχαϊκής και με τον ανεκδιήγητο διαιτητή Μποροβήλο να κάνει ότι μπορεί για να υποχρεώσει σε απώλεια βαθμών τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Πειραιά δεν μπαίνει σε έναν τόσο κρίσιμο αγώνα όσο δυνατά θα έπρεπε αν και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων από την αρχή δημιουργώντας κάποιες αξιόλογες ευκαιρίες. Στο 11' μαζεύονται τα πρώτα σύννεφα αμφιβολίας πάνω από τους ερυθρόλευκους, όταν ο Γιαννακόπουλος ανατρέπεται μέσα στη μεγάλη περιοχή από τον Μπαλτιμά, αλλά ο Μποροβήλος αγνοεί επιδεικτικά τις διαμαρτυρίες των φιλοξενούμενων για το εμφανές πέναλτι. Σαν να μην έφτανε αυτό, στο 41' έρχεται η απόλυτη ψυχρολουσία, όταν ο Ιωάννου κάνει με κεφαλιά το 1-0 υπέρ της Παναχαϊκής, στέλνοντας κυριολεκτικά στην κόλαση τον Ολυμπιακό. Στο 51' ο Μποροβήλος χτυπάει και πάλι, όταν σε σουτ του Αμανατίδη η μπάλα βρίσκει στο χέρι του Κατσουράνη μέσα στη μεγάλη περιοχή, αλλά ο Αρκάδας διαιτητής αρνείται και πάλι να δώσει πέναλτι υπέρ των πρωταθλητών, προκαλώντας και πάλι έντονες διαμαρτυρίες. Τελικά η ανωτερότητα του Ολυμπιακού καρποφορεί στο 75', όταν ο Γιαννακόπουλος φέρνει το παιχνίδι στα ίσια. Στο 82' και πάλι ο Γιαννακόπουλος με κεφαλιά κάνει το 1-2 και φέρνει ανακούφιση στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο, αν και το παιχνίδι βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Η οριστική λύτρωση για τον Ολυμπιακό έρχεται στο 93', όταν ο Άλβες με κεφαλιά σημειώνει το 1-3 και δίνει τέλος στο θρίλερ της Πάτρας. Ισως η πιο παλικαρίσια νίκη του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα, κόντρα σε μία ομάδα η οποία καιγόταν για τους βαθμούς αφού κινδύνευε άμεσα με υποβιβασμό (τον οποίο τελικά γλίτωσε), κόντρα στην απίστευτα εχθρική διαιτησία του Μποροβήλου, αλλά και κόντρα σε όλους τους αντιολυμπιακούς οι οποίοι μέχρι το 82' έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας για το επερχόμενο μοιραίο στραβοπάτημα του Ολυμπιακού.

25η αγωνιστική
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-3
20/4/2002

Σούπερ ντέρμπι στο ΟΑΚΑ για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ βρίσκεται στην πρώτη θέση με 55 βαθμούς και πηγαίνει στο ΟΑΚΑ για να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα μέσα στην έδρα του Ολυμπιακού, ο οποίος βρίσκεται δεύτερος με 52 βαθμούς. Ο Ολυμπιακός θέλει μόνο νίκη για να πιάσει στην κορυφή την ΑΕΚ, αφού η ισοβαθμία βάφει κόκκινο τον τίτλο καθώς οι γηπεδούχοι θα έχουν δύο νίκες επί της ΑΕΚ (η πρώτη με 3-2 στη Νέα Φιλαδέλφεια). Ένα ντέρμπι που έμεινε στην ιστορία για το εξαιρετικό θέαμα, το "αγγλικό" σκορ, την εναλλαγή συναισθημάτων και το θρίλερ μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Εκεί που ο Ολυμπιακός, αφού έπαιξε με τη φωτιά άπειρες φορές, έβγαλε την καρδιά του πρωταθλητή και την ανωτερότητά του μέσα στο γήπεδο, απέναντι σε μια ομάδα η οποία τον έφτασε στα όριά του.

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο από την αρχή, όμως κόντρα στην ροή του αγώνα η ΑΕΚ ήταν αυτή που προηγήθηκε στο 24' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι από τον Τσάρτα, μετά την ανατροπή του από τον Γιαννακόπουλο στη μεγάλη περιοχή. Αγκαλιά με τον τίτλο η Ένωση, όμως πριν τελειώσει το ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 43', ο Αλεξανδρής με ανάποδο ψαλίδι αποκαθιστά την τάξη και ισοφαρίζει σε 1-1 για τους γηπεδούχους. Ίδια εικόνα και στο δεύτερο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό να κυριαρχεί, μόνο που αυτή τη φορά η υπεροχή του αποτυπώνεται και στο σκορ, αφού με κεφαλιά ο Πατσατζόγλου στο 52' και ο Αλεξανδρής στο 58' διαμορφώνουν το 3-1 υπέρ του Ολυμπαικού, βάζοντας φωτιά στο ΟΑΚΑ. Στο 75' ξεκινάει το θρίλερ, όταν ο Κωνσταντινίδης ανατρέπεται από τον Γεωργίου, και ο διαιτητής της αναμέτρησης Κύρος Βασσάρας, υποδεικνύει και δεύτερο πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ στον αγώνα, με το οποίο ο Τσάρτας ξαναέβαλε τους κιτρινόμαυρους στο παιχνίδι μειώνοντας σε 3-2. Το παιχνίδι κρέμεται σε μία κλωστή, ο Ολυμπιακός φτάνει κοντά στο 4-2 όταν ένα σουτ του Ανατολάκη βρίσκει στο δοκάρι της κιτρινόμαυρης εστίας, για να μπούμε στις καθυστερήσεις-θρίλερ. Στο 91' ο Τζόρτζεβιτς κάνει το 4-2 και το παιχνίδια φαίνεται να τελειώνει οριστικά, με τον Ολυμπιακό να γίνεται το αφεντικό στην υπόθεση-τίτλος. Στο 95' ο Λάκης μειώνει εκ νέου για την ΑΕΚ, αυτή τη φορά σε 4-3, ενώ το Ολυμπιακό Στάδιο βράζει εναντίον του Βασσάρα, ο οποίος κρατάει 7 λεπτά καθυστέρησης χωρίς να υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία. Τελικά ο... μαραθώνιος λήγει, ο Ολυμπιακός περνάει στην πρώτη θέση μέσα σε απίστευτους πανηγυρισμούς από τους παίκτες, παράγοντες και οπαδούς που έχουν κατακλύσει το Ολυμπιακό Στάδιο, ενώ η ΑΕΚ και οι οπαδοί της βρίσκονται στα πρόθυρα μελαγχολίας. Ουσιαστικά πρόκειται για την μεγάλη χαμένη ευκαιρία της ΑΕΚ για το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 8 στείρα χρόνια. Πήγε στο ΟΑΚΑ για να μην χάσει, ο Βασσάρας της πρόσφερε την καλύτερη διαιτησία που θα μπορούσε να φανταστεί μέσα στην έδρα του αντιπάλου της, δίνοντάς της δύο πέναλτι και την ευκαιρία να προκαλέσει εμφράγματα στο Ολυμπιακό Στάδιο με τα αδικαιολόγητα 7 λεπτά των καθυστερήσεων που κράτησε. Αλλά ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που χαμογέλασε και έραψε στόματα.

Για την ιστορία, στην τελευταία αγωνιστική υπήρχαν δύο εξ ορισμού ντέρμπι τα οποία θα έκριναν τον τίτλο. Αθήνα εναντίον Θεσσαλονίκης. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο τιμωρημένο Χαριλάου για να αντιμετωπίσει τον Άρη, ενώ η ΑΕΚ υποδέχεται στη Νέα Φιλαδέλφεια τον τέταρτο ΠΑΟΚ. Ντέρμπι δεν έγιναν ποτέ, αφού η ΑΕΚ διέσυρε τον ΠΑΟΚ με 6-2, ενώ ο Ολυμπιακός ταπείνωσε τον Άρη μέσα στην Θεσσαλονίκη με 5-1, στην βαρύτερη εντός έδρας ήττα των κιτρινόμαυρων της συμπρωτεύουσας στην Α' Εθνική. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το 6ο συνεχόμενο πρωτάθλημα ισοβαθμώντας με την ΑΕΚ, η οποία εξαιτίας των δύο ηττών της από τον Ολυμπιακό περιορίστηκε στην δεύτερη θέση και την έξοδο στο Champions League.

Δεν υπάρχουν σχόλια: