Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΣΦΑΓΕΣ(3) Μαθήματα..."πράσινης" ιστοριας! ΜΕΡΟΣ(36) {ΑΠΟ ΤΟ BAM.GR}






Διαβαστε το αυθεντικο εδω!


Ο….ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 30/10/94 OAKA 3-0 ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΧΑΡΛΑΒΑΝΗΣ

Δεν κατελόγισε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ ενώ αντίθετα σφύριξε ένα ανύπαρκτο σε βάρος του κι επιπλέον κατελόγισε το 3ο γκολ των «πράσινων» που ήταν οφ σάιντ. Ύστερα απ' όλα αυτά ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ - μετά το ματς - τον σφαγιασμό του ΠΑΟΚ και ζήτησε συγνώμη.

 Πλην, όμως, η ΕΠΑΕ και η Επιτροπή Διαιτησίας όταν απεφάσισαν να τον τιμωρήσουν "διαπίστωσαν» ότι είχε παρέλθει η νόμιμη προθεσμία (40 ημέρες!!). Μάιος 1995 τελικός κυπέλου Παο-Αεκ (Μπάκας) Μετά από 119 λεπτά αγώνα, αεκ και παναθηναϊκός παραμένουν στο 0-0. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή - στο 119' - ο διαιτητής φίλιππος μπάκας δίνει πέναλτι υπέρ των πράσινων σε μια μονομαχία του βλάχου με τον βαζεχα και μια καταπληκτική βουτιά του δεύτερου μέσα στη μεγάλη περιοχή. ακολουθεί πανδαιμόνιο και επεισόδια μέσα κι έξω από τον αγωνιστικό χώρο, με τους παίκτες της αεκ να κυνηγάνε με άγριες διαθέσεις το μπάκα.

Ο πρωταγωνιστής της φάσης, Μιχάλης βλάχος, είπε : "δεν υπάρχει πέναλτι, και σε αυτό είμαι κατηγορηματικός. γίνεται μια πάσα από αριστερά προς τον κριστοφ, ο οποίος στην προσπάθεια του να φτάσει πρώτος στη μπάλα, τυλίγει τα χέρια του γύρω απ'το κορμί μου, με τραβάει και στη συνέχεια πέφτει κάτω.

Ο Μπάκας μετατρέπει το επιθετικό φαουλ σε πέναλτι". ο παναθηναϊκός - για την ιστορία - αναδείχθηκε κυπελλούχος Ελλάδος 1995 χάρη στο πέναλτι αυτό... λίγες μέρες αργότερα, ομάδα άγνωστων επιτίθεται στο διαιτητή μπάκα που είχε δώσει το περίφημο πέναλτι. τον κατέβασαν απ'το ταξί που τον πήγαινε από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο και τον ισοπέδωσαν.

Την επόμενη μέρα, όλα τα κανάλια παίρνανε απ'το... κρεβάτι του τραυματία μπάκα και ο μπάκας αφήνει υπονοούμενα ότι πίσω από τον ξυλοδαρμό του κρυβόταν ο τότε πρόεδρος της αεκ, Δημήτρης μελισσανιδης. στον σκαϊ (νυν alpha). Βγαίνουν και οι δυο σε παράθυρο και γίνεται ο θεϊκός διάλογος : "ξέρετε εσείς κύριε μελισσανιδη. ξέρετε"... "το μόνο που ξέρω, κύριε μπάκα, είναι ότι βγαίνετε στα κανάλια με το πράσινο Gucci βρακί και το δείχνετε με καμαρι σε όλη την Ελλάδα". 19 Φεβρουάριος 1996 Πανιώνιος-Παο+Σπανέας 1-3 Φεβρουάριος 1996 : Ο πανιώνιος παλεύει να σωθεί και ο παναθηναϊκός ακολουθεί κατά πόδας την αεκ στη διεκδίκηση του τίτλου. οι δυο ομάδες παίζουν στη νέα Σμύρνη και ο παναθηναϊκός, παρ'οτι χάνει στο 75' με 1-0, παίρνει τη νίκη με 1-3 χάρη σε 2 γκολ του βαζεχα στις καθυστερήσεις. η ισοφάριση όμως είχε έρθει λίγο νωρίτερα με ένα "πέναλτι" του κατσιαμπη στον γ.χ.γεωργιαδη και που καταλόγισε ο ιστορικός διαιτητής Γιώργος σπανεας.

Ενας εκ των πρωταγωνιστών, ο Τάσος κατσιαμπης σχολίασε αργότερα : "ήταν ένα πέναλτι που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δόθηκε. Δεν υπήρξε επαφή δική μου και του γεωργιαδη. όταν άκουσα το σπανεα να σφυρίζει, φαντάστηκα ότι έδωσε κιτρίνη κάρτα για θέατρο στο γεωργιαδη. Οπως είχαν γράψει και οι εφημερίδες, φαίνεται πως φόραγα βαρύ άρωμα και γι'αυτο έπεσε ο παίκτης του παναθηναϊκού".

Για την ιστορία, ο παναθηναϊκός στέφθηκε πρωταθλητής ενώ ο πανιώνιος βρέθηκε στα αλώνια της β'εθνικης... Επι του ιδιου γεγονοτος, Αρθρο του «Φωτος» Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 1996 Tο ντέρμπι στη Nέα Σμύρνη είχε φτάσει στο 72'. Ο Πανιώνιος είχε από το 4*το προβάδισμα στο σκορ (1-0), χάρη σ' ένα γκολ του Aντώνη Σαπουντζή και κατάφερνε, χωρίς μάλιστα ιδιαίτερη δυσκολία, να κρατάει μακριά από την εστία τού Φακή τους παίκτες του Παναθηναϊκού.

Tότε ο Γιώργος Γεωργιάδης του Xαράλαμπου αποφάσισε... ν' αδιαφορήσει για τους συμπαίκτες του, μπαίνοντας (μόνος του) με την μπάλα στην περιοχή των γηπεδούχων. Tο πέτυχε υπό τη διακριτική επιτήρηση του Tάσου Kατσιαμπή. Tην ώρα όμως που έφτασε κοντά στη μικρή περιοχή του Φακή, σωριάστηκε ξαφνικά στο χορτάρι, χωρίς ο Kατσιαμπής ή κάποιος άλλος να τον ακουμπήσει.

Ο Aθηναίος διαιτητής Γιώργος Σπανέας, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων, έδειξε αμέσως το σημείο του πέναλτι! H φάση όμως που το απέφερε δεν ήταν η μοναδική που (πολυ) συζητήθηκε. Οι άλλες δύο: -Στο 22*ο Aλεξούδης διεκδίκησε την μπάλα μέσα στα καρέ του Πανιωνίου, αλλά την κρίσιμη στιγμή ήρθε από πίσω ο Φύσσας και με καθαρή προβολή απέκρουσε την μπάλα βγάζοντάς την πλάγιο άουτ. Kάποιες ασθενείς διαμαρτυρίες των «πρασίνων» σκεπάστηκαν από τις φωνές του Φύσσα που ζητούσε από το διαιτητή να βγάλει κίτρινη κάρτα στον Aλεξούδη.

Ο Σπανέας σωστά άφησε το παιχνίδι να συνεχιστεί. -Στο 83*ο Bασίλης Mουρατίδης ευρισκόμενος μέσα στην περιοχή του Bάντσικ τσίμπησε την μπάλα μπροστά από τον Γ.X. Γεωργιάδη και αμέσως μετά έπεσε στο έδαφος πάνω από τον παίκτη του Παναθηναϊκού που είχε απλώσει το πόδι του για να τον μαρκάρει. Mε βάση τη λογική, καλώς, κατά τη γνώμη μου, δεν δόθηκε πέναλτι και σ' αυτή τη φάση.

Mε βάση τη λογική Σπανέα όμως, αν ήταν μια φορά πέναλτι αυτό που δόθηκε στον Παναθηναϊκό (που... δεν), του Mουρατίδη ήταν δέκα! «Πιστεύω να είδατε όλοι τι συνέβη», τόνισε ο Xρήστος Eμβολιάδης. «Eγώ δεν θέλω να μιλήσω για στημένη διαιτησία και για όλα όσα λέγονταν στη διάρκεια της εβδομάδας πριν από το παιχνίδι. Tο μόνο που θέλω να πω είναι συγχαρητήρια στους παίκτες μου και να υποσχεθώ ότι ο Πανιώνιος θα πεθαίνει κάθε Kυριακή μέσα στο γήπεδο για να σωθεί».

Tο «πέναλτι» του 72*ήταν το... αποκορύφωμα μιας σειράς λαθών που έκανε στο χθεσινό ματς ο Σπανέας. Yποδεέστερα ασφαλώς τα υπόλοιπα και ¬ περιττό να τονιστεί; ¬ σε βάρος των γηπεδούχων... -Θύμα του πετροπόλεμου που ξέσπασε αμέσως μετά το τέλος του αγώνα της Nέας Σμύρνης με στόχο το διαιτητή Γιώργο Σπανέα έπεσε ο φωτορεπόρτερ Kώστας Mακρυδήμος. Δέχτηκε πέτρα στο κεφάλι και χρειάστηκε να μεταφερθεί για εξετάσεις στο νοσοκομείο, καθώς ένιωθε έντονες ζαλάδες και πονοκεφάλους. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: